fallback

Тръмп - американската версия на "путинизма" и най-голямата надежда на Путин

Светът отчаяно се нуждае от онова американско лидерство от ерата на Студената война, смята руският опозиционер Гари Каспаров

12:57 | 05.05.16 г. 24

Собствена версия на “путинизма” в САЩ. Така един от водещите опозиционни активисти в Русия – бившият шампион по шахмат Гари Каспаров, определи възхода на милиардера Доналд Тръмп в кандидатпрезидентската надпревара в САЩ, пише Politico.

Според Каспаров Тръм е най-голямата надежда за руския президент Владимир Путин и неговия диктаторски режим. “Иска ми се да е шега”, коментира той по време на форум във Вашингтон. “Само че не е. Това, което виждаме в този изборен цикъл, е атака срещу американския начин на живот и демокрация”, посочи той.

"Като човек, израснал в една комунистическа страна, това е анатема", казва Каспаров. "Хората изглежда забравят какво е социализмът. Те изглежда не осъзнават, че луксът да говорим за социализъм се заплаща от капитализма”, заключава той.

Според Каспаров външната политика, която Тръмп лансира (т.нар. “America First”), би била катастрофа и само би окуражила Владимир Путин.

"Най-голямата надежда на Путин? Доналд Тръмп", казва Каспаров. "Това е начинът да се отслабят американската демокрация и трансатлантическите отношения", допълва опозиционерът.

Според него светът отчаяно се нуждае от онова американско лидерство, което се предоставя и от двете политически партии в страната по време на Студената война.

Гари Каспаров не спестява и критиките си към сегашния президент на САЩ Барак Обама и държавния секретар Джон Кери. Той определи Кери като слаб преговарящ с руския външен министър Сергей Лавров. "Страхувам се, че ако Кери и Лавров останат в една стая твърде дълго, Кери ще върне Аляска на Русия", каза Каспаров.

В отговор на въпрос какво ще препоръча на САЩ, за да се изправи срещу Путин, Гари Каспаров коментира: “Нищо”. “Единственото нещо, което Америка може да направи, е да се възползва от доверието в Овалния кабинет, докато го има. Доверието помага да се отправят заплахи, заплахи, които да уплашат лошите момчета”, посочва той.

Той допълва, че е време да се мисли за това, което ще се случи в по-дългосрочен план – след 5-10-15 години. Според него сегашната администрация още има шанс да определи дневния ред. “Много е важно Америка да възстанови приноса си към надеждна и последователна външна политика”, заключава Каспаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
fallback