fallback

Марк Фабер: S&P може да се срине с 50%

Акциите на Tesla вероятно в крайна сметка ще паднат до нула, смята легендарният инвеститор

12:48 | 10.08.16 г. 11
Автор - снимка
Създател

Американските борсови индекси скачат от рекорд на рекорд, но известният швейцарски инвеститор и борсов експерт Марк Фабер очаква драстичен срив.

„Мисля, че лесно може да се случи така, че да изгубим пет години на капиталов ръст, което би значело пазарът да падне до 1 100 (пункта)“, заяви Фабер в свое интервю за финансовия канал CNBC.

Срив до 1 100 пункта на широкия индекс S&P 500 би означавал понижение с 50% от сегашното ниво.

Виновници за новите рекордно високи стойности според автора на доклада „Gloom, Boom & Doom“ са акциите по обратни изкупувания на книжа и придобиванията в комбинация с продължително хлабавите парични политики на централните банки. 

„Ликвидността наводнява света и повишава цените на активите“, пояснява Фабер. „Това се случва, когато се печатат пари. За реалната икономика обаче това въобще не е добре“.

Печалбите от последните 5 години? „Те ще се изпарят във въздуха“, смята инвеститорът.

Поглеждайки назад, Фабер пояснява, че „аз самият съм виждал в живота си пазари да се сриват с 40 или 50 на сто, а съм виждал и индекс като Dow Jones да изтрие 21 на сто за един ден“. „Толкова много неща могат да се случат“.

Самият той пояснява, че все още притежава акции, облигации, ценни метали, пари в брой и недвижими имоти. „Диверсифициран портфейл от активи е по-добре, отколкото просто пари в банката. Банките могат да фалират, а централните банки ще продължат да печатат пари, което ще свие покупателната способност на парите“, казва Фабер.

„Аз притежавам акции и облигации от развиващите се пазари, което се равнява на около 40% от портфейла ми, както и американски облигации, които през последните години се развиха много положително, аз притежавам и злато", казва инвеститорът.

По думите му смели инвеститори също биха могли да търгуват на късо с надценени акции. „Акциите на производителя на електрически коли Tesla вероятно в крайна сметка ще паднат до нула", твърди Фабер. Всеки друг автомобилен производител изгражда своите електрически коли много по-евтино и най-вероятно ще бъде много по-ефективен от Tesla, когато пазарът за електрически автомобили се превърне в масов пазар, пояснява инвеститорът.

За средностатическия инвеститор добра защита би била и инвестиция на част от парите в американски ДЦК. При евентуален срив на акциите те биха отчели ръст. В допълнение Фабер препоръчва акции на нововъзникващите пазари и книжа на компании от миннодобивния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
fallback