fallback

Защо напрежението в Крим се увеличава именно сега?

В Русия предстоят парламентарни избори, а и Москва се нужда от разсейване на вниманието от операцията в Сирия, пише CNBC

20:18 | 12.08.16 г. 16
Автор - снимка
Създател

Преди две години Русия анексира едностранно Кримския полуостров, пише в свой анализ CNBC. Напрежението между двете страни в конфликта - Русия и Украйна, обаче не намалява, а се покачва отново.

И затова си има няколко основателни причини.

На първо място - в Русия предстоят парламентарни избори. Те ще се проведат на 18 септември и според наблюдателите случващото се около Крим е опит на президента Владимир Путин да втвърди позициите на подкрепящите "Единная Россия". Месец преди вота партията на президента се радва на одобрението на 60% от гласоподавателите.

Убедителна победа обаче ще се отрази на популярността на Путин, а предстоят и избори за президент - през март 2018 година.

Русия се нужда от "разсейване" на вниманието. На този етап участието на Москва в Сирия не води до успех и властите се опитват да преместят фокуса.

Друго събитие, на което Русия не иска да се обръща голямо внимание, е 25-та годишнина от обявяването на независимостта на Украйна, посочва още CNBC. Според анализатори Денят на независимостта от СССР ще бъде отбелязано с фанфари от Украйна, но може да покаже уязвимостта на Москва в навечерието на изборите за Думата.

В Украйна се случват доста промени - международните наблюдатели са обнадеждени от опитите на страната да се отърве от корупцията. Този детайл обаче притеснява Русия, особено ако се стигне до арести на бивши високопоставени чиновници.

Нещо повече - украинската икономика започва да се стабилизира, като брутния вътрешен продукт на страната расте с 1%. В същото време реалният БВП на Русия се свива с 0,5 на сто.

Не на последно място Владимир Путин се опитва да легитимира контрола върху Крим преди предстоящата среща на Г20, предполага още изданието. Според анализатори, цитирани от CNBC, руският президент ще поиска съвместна декларация срещу терористичните атаки, която да бъде прието на срещата на организацията в Китай на 4 и 5 септември.

Именно това кара руските власти да наричат осуетените атаки в Крим терористични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:57 | 09.09.22 г.
fallback