fallback

Как би изглеждала глобалната енергийна карта след Тръмп?

Въглищата се завръщат, а ВЕИ губи позиция заради победата на кандидата на републиканците

14:58 | 11.11.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на акциите на Glencore Plc,, най-големият в света търговец на въглища, се изстреля с повече от 7% в сряда, а пък най-големият в света производител на вятърни турбини Vestas Wind Systems A/S загуби 13% от пазарната си стойност. Този развой на пазарите предвижда, че в бъдеще може да има възраждане на пазара на най-замърсяващия енергиен източник, а пък борбата с климатичните промени и инвестициите във вятърната и соларната енергия ще бъдат сериозно засегнати, предава Bloomberg.

„Декарбонизацията, която бе организиращ принцип на енергийната политика на Обама, получи звучен шамар в сряда“, казва Боб МакНали, председател на базираната във Вашингтон консултантска агенция Rapidan Group, който е и бивш старши енергиен експерт в Белия дом по време на управлението на Джордж Буш-младши.

В своята единствена реч за енергийната си политика Тръмп заяви, че той ще анулира „унищожаващите работни места“ климатични регулации в рамките на първите 100 дни от своето управление и ще отмени климатичните договорености, постигнати на климатичната конференция в Париж през миналата година.

„Администрацията на Тръмп ще се фокусира върху истинските предизвикателства пред околната среда, не пред измислените такива, върху които сме се концентрирали“, заяви Тръмп пред симпатизанти в Северна Дакота, родното място на американската шистова революция.

Без съмнение Тръмп даде сигнали за това как той смята да изпълнява своята политика. Енергийната и климатична политика отстъпвиха място на въпроси като имиграцията, икономиката и дебата за то?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
fallback