fallback

Bertelsmann: Антиглобализмът и десният популизъм вървят ръка за ръка

Кой гласува за десните популисти и защо? Ново изследване на фондацията се опитва да даде отговори на тези въпроси

10:49 | 02.12.16 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Според изследване на германската фондация Bertelsmann мнозинството симпатизанти на националистическите и популистките партии смятат глобализацията за заплаха.

Страхът от последиците от отварянето на света сякаш благоприятства за успеха на националистическите партии в Европа, се посочва още в изследването. Страхът от глобализацията се явява „общ отличителен белег“ на подръжниците на популистите. Според проучването на Bertelsmann 55% от жителите на ЕС смятат глобализацията за шанс, а 45% - за заплаха. Резултатите от проучването показват и друго – колкото по-нисък е образователният ценз и колкото по-голяма е възрастта на интервюираните, толкова по-голяма е вероятността те да имат негативно отношение към глобализацията, предава Deutsche Welle.

Според анализа страхът от все по-глобализиращ се свят и от икономически кризи оказва силно влияние и върху развитието на политиката и обществото. Повече от 2/3 от поддръжниците на "Алтернатива за Германия" (AfD) в Германия, "Национален фронт" във Франция и "Партия на свободата" (FPÖ) в Австрия възприемат глобализирането като нещо опасно. Над половината от запитаните симпатизанти на националистическите партии от ЕС изразяват страх от глобализацията. 

"Не бива да оставяме загрижените граждани в ръцете на популистите. Утвърдените партии трябва да вземат насериозно страховете на хората", казва в тази връзка председателят на борда на директорите на фондация Bertelsmann Арт де Геус.

Според изследването този страх играе роля и при левите партии, но не в такава степен. Обикновено под 50% от избирателите на отделните леви партии в ЕС изразяват опасения от явлението. Най-силно изразено е то в Германия - 54% от симпатизантите на левите (Linkspartei) и във Франция – 58% от симпатизантите на "Левия фронт" (Front de gauche). 

Друга констатация от изследването е, че страхът от глобализиране върви ръка за ръка с отрицателно отношение към политиката и обществото. Почти половината от противниците на глобализацията биха гласували за излизане на страната им от ЕС. Едва всеки десети има доверие в политиците, а само 38 процента от анкетираните са доволни от състоянието на демокрацията. И обратното: 80 процента от поддръжниците на глобализацията се обявяват за оставане на страната им в ЕС, а повече от половината са доволни от състоянието на демокрацията.

Страхът от глобализацията е най-силен в Австрия (55%) и във Франция (54%).  64% от жителите на Великобритания и 61% от гражданите на Италия и Испания възприемат глобализацията като шанс. В Германия 55% възприемат явлението като предоставящо им възможности.

Според анализа  във всички страни от ЕС доходите, степента на образованост и възрастта на хората са решаващите фактори за отношението им към глобализацията – 63% от запитаните, които са част от средната класа на държавата си, смятат глобализацията като шанс, а сред представителите на работническата класа този процент е 53,62% от висококвалифицираните хора имат положително отношение към глобализацията, а сред нискоквалифицираните този дял е 53 на сто. Най-големите привърженици на глобализацията са във възрастовия интервал 18-25 години - 61% от тях смятат глобализацията за шанс.

В проведеното през август изследване са били интервюирани 14 936 души от всички държави от ЕС. Изследването е представително за ЕС и за нейните 9 най-големи страни членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
fallback