IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния - новата надежда за Европа

Страната е изправена пред избори, а очакваният победител е силен поддържник на ЕС, пише в коментар The Independent

16:13 | 09.12.16 г. 9
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Румънската икономика е една от най-добре представящите се в Европа. През тази година очакванията са, че страната ще запише ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5%, а за последните пет години румънската икономика се е разраснала с 25 на сто, посочва в коментар за северната ни съседка британското издание The Independent.

Не само икономическият бум в Румъния носи надежда за Европа. След изборите в България и Молдова, когато бяха избрани съответно проруски настроени президент и премиер, Букурещ вероятно ще прекъсне тази тенденция в региона.

На 11 декември в страната ще се проведат парламентарни избори и най-вероятният победител е Ливио Драгнеа, 52-годишен социалдемократ, подкрепящ силно Европейският съюз (ЕС) и НАТО, допълва изданието. Той не се интересува от контакти с Вишеградската четворка, сочейки че страните се управляват от националисти, ислямофоби, които повече критикуват ЕС, отколкото да го поддържат.

Погледът му е обърнат на Запад – към Франция, Италия и Испания, допълва изданието.

Драгнеа няма да се задоволи с постигнатото досега в икономически аспект, става ясно от предизборната му платформа. Той ще предложи създаването на държавен инвестиционен фонд, в който да влязат 200 големи компании, в чийто капитал все още има държавно участие. Фондът ще подготви излизането на борсата на тези компании.

В програмата на Драгнеа е заложена и нулева ставка на данъците върху дивидентите. Не се предвижда данък за първите 100 хил. евро печалба на малките и средните предприятия и се предлага намаление на ДДС, за да бъде окуражено потреблението, включително нулева ставка на ДДС при продажба на жилище.

Социалната част от програмата му предвижда увеличаване на минималното заплащане и намаление на данъците за родителите, чиито деца са посетили поне 90% от часовете в училище.

Предвидени са още и мащабни инвестиции в здравеопазването, посочва The Independent. Във Франция има повече румънски лекари, отколкото в Румъния, и усилията на бъдещото правителство на Драгнеа ще бъдат насочени към промяна. На първо време се планира да бъде изградена нова университетска болница в Букурещ, научно-изследователски центрове в областта на фармацевтичния сектор и допълнителни здравни услуги за населението.

В своята кампания Драгнеа обещава защитата на външните граници на ЕС. „Имаме 2,7 хил. километра граници с държави извън ЕС и ние ще инвестираме, за да гарантираме, че Румъния не позволява транзитен път за никого, който се опитва да влезе нелегално в общността“, коментира той.

Въпреки тази твърда позиция, политикът е категоричен – румънското общество е толерантно към чужденците, няма антисемисти, хомофоби и екстемисти в политиката. А за румънците във Великобритания бъдещото правителство обещава да не допусне дискриминация след Brexit. Във Великобритания живеят около 178 хил. румънци. Много по-голяма е румънската общност в Испания (1,2 млн.) и Италия (708 хил.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
ей го на и другата половина от мозъка на "инДжинера"... без да коментирам евентуалното предположение написано в статията която цитираш, колко е верно и колко е измислено, все пак с големи букви пише че Букурещ опровергава за тези които познават азбуката !!! Това що не го вярваш както вярваш на другото бе, Овчо ?гледам у лево, гледам у десно, нашата държава не е Румъния. Ти си толко проззз че даже сам се опровергаваш в два поредни поста :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 7 години
не бре, Овчо ... истина е, тия бомби ги раздават като помощи, на мен лично ми завиха 3 за вкъщи :):) .... даже не се усещата колко сте глyпави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Хааахаха... Еб^ах^ти Европата, щом надеждата й еРумъния ... !!!Айде хаирлия новата Надежда! Па догодина и Украйна да стане...!!! хихи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
коки
преди 7 години
After elections in Bulgaria and Moldova of a pro-Putin president and prime minister there is relief in European capitals that Romania might buck the south-east Europe trend and install a pro-EU, pro-Nato prime minister after national elections on 11 December. At a time when the centre-left all over the EU is on the ropes the arrival of Liviu Dragnea will cheer up European social democracy when many of its politicians are floundering....more : http://***.independent.co.uk/voices/brexit-eu-europe-romania-elections-liviu-dragnea-centre-left-social-democracy-hope-a7459501.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
за кухао от Айтисиктира знаем, даже пише и у вестник лютеница за него .... :)))--------------------------------------------------------------------------САЩ местят ядрените си оръжия от Турция в Румъния, Букурещ опровергаваhttps://***/int-politics/sasht-mestyat-yadrenite-si-orazhiya-ot-turtsiya-v-rumaniya-bukuresht-oprovergava.html--------------------------------------------------------------------------САЩ са започнали да преместват ядрените си оръжия от Турция в Румъния заради влошаващите се отношения между Вашингтон и Анкара.--------------------------------------------------------------------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
kloynat
преди 7 години
евро групата си намери нова надежда в лицето на евроромите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
измисля си налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 7 години
мале колко си прoст :):) американски атомни бомби, хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
тези пък кой ше ги слуша та чак "нови надежди" те нека си избират който си искат ако са толкоз тарикат може всичкото бежанец да ходи в Румъния при демокрацията, аз неам никви ядове да ни викат популисти, комунисти, диктатори ама да нема афганистански циггани и Американски Атомни бомби в наща държава ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още