fallback

Колко важно е за инвеститорите решението на Фед за лихвите?

Паричната политика в САЩ се превърна в друга игра и прогнозите се преобърнаха на 180 градуса заради победата на Тръмп, според анализатори

16:35 | 10.12.16 г. 15

Точно както децата очакват Дядо Коледа пазарите също дочакаха деня, за който мислеха пред по-голямата част от годината.

Следващата сряда (14 декември) Федералният резерв на САЩ се очаква да увеличи лихвените нива – второто повишение в рамките на една година и за период от 10 години, пише CNBC.

Евентуалното увеличение на лихвените равнища обаче не само, че е очаквано, а се превърна и в друга игра за инвеститорите. Изненадата с победата на Доналд Тръмп на президентските избори преобърна консенсусните прогнози на 180 градуса, коментира Скот Андерсън, главен икономист в Bank of the West.

Седмица преди заседанието на Фед инвеститорите вече се подготвят. Индексите достигнаха нови рекордни стойности в петък, като S&P 500 приключи седмицата с най-силен ръст от изборите насам.

В същото време разпродажбите при облигациите продължиха, като доходността по държавните дългови книжа се доближи до горната граница на рейнджа, който следва в последно време. В края на търговията в петък доходността по 10-годишните американски облигации достигна 2,47%, а по 20-годишните – 1,12%.

След края на заседанието на Фед председателят на американската централна банка Джанет Йелън ще проведе и традиционната си пресконференция. Инвеститорите внимателно ще наблюдават за евентуални намеци за това как икономическата програма на новото правителство би могла да промени хода на паричната политика.

Джоузеф ЛаВорна от Deutsche Bank коментира, че срещата на американския Федерален резерв вече не е толкова съществено събитие, тъй като няма да доведе и до значителни промени. Според него Фед не е необходимо да променя прогнозите си за икономиката, а по-значителни новини може да има от срещата през март, когато ще са и първите 100 дни от управлението на новия президент.

Анализаторът припомня, че наскоро Джанет Йелън намекна, че американската централна банка би могла да толерира и малко по-висока инфлация, но все още поддържа лихвите ниски, за да се увери, че икономиката е на пътя на устойчив растеж.

Според други анализатори основният риск пред Фед е да не звучи твърде оптимистично, защото все още не са избледнели много от опасенията за растежа, включително и в глобален мащаб.

През следващата седмица ще бъдат публикувани и няколко ключови икономически доклада, включително за продажбите на дребно и промишленото производство в САЩ, както и началното жилищно строителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
fallback