fallback

Германия се готви за търговска война срещу САЩ

Федералната република може да подаде иск в СТО срещу Вашингтон при повишаване на вносните мита

11:14 | 17.03.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германия разглежда варианта да подаде иск в  Световната търговска организация (СТО) против САЩ, ако Вашингтон реши да вдигне облагането на вносните стоки и услуги. Това заяви днес в ефира на Deutschlandfunk министърът на икономиката и енергетиката Бригите Циприс, цитирана от БТА.

„Един от вариантите е да подадем иск в СТО", каза тя в отговор на въпрос на водещия как Германия може да реагира на подобно решение.

„В споразуменията на организацията ясно е записано, че митата за вносните коли не могат да бъдат над 2,5 на сто", допълни Циприс.

Дебатът за засилването на протекционизма в световната икономика се активизира след изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон трябва да въведе допълнителни мита върху вносните стоки, за да се бори срещу умишлено занижаваните курсове на валутите на други страни. Сега правителството на Тръмп завършва подготовката на плана за "оптимизация на данъчната система" на страна, който предвижда да бъдат въведени мита от 20 на сто върху стоки и услуги.

Берлин се опасява, че подобна инициатива може сериозно да удари по германската автомобилна промишленост, която е един от главните източници на приходи.

Информацията се появява часове преди очакваната с нетърпение среща на германския канцлер Ангела Меркел с Тръмп във Вашингтон. Преди нея Белият дом е необичайно въздържан. Тръмп ще слуша и ще се учи от канцлера, казва източник от Вашингтон, който не е цитиран от американските медии. „Президентът е много заинтересован от това да чуе възгледите на канцлера за начина на обуване с Владимир Путин“, казва той, цитиран и от Die Welt.

Сред темите ще са и конфликтът в Украйна и Сирия, както и разходите на Германия за отбрана. Още по време на конференцията за сигурност в Мюнхен Меркел и министърът на отбраната на страната Урсула фон дер Лайен увериха, че Германия ще увеличи разходите си в това направление, за да достигнат в средносрочен план нужното ниво от 2 на сто от брутния вътрешен продукт.

„Ние сме окуражени от заявката на германското правителство за достигане на прага от два процента от БВП до 2024 г.", се казва в изявление на Белия дом. Президентът Тръмп вярва, че всички съюзници трябва да поемат справедлив дял от общата отбрана. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
fallback