fallback

PetroChina – историята на един борсов провал

Петролният концерн на Китай загуби 800 млрд. долара пазарна стойност за 10 години

20:20 | 30.10.17 г. 6
Автор - снимка
Създател

За десет години, откато PetroChina отчете своя първи ден като борсова компания в Шанхай, държавният китайски енергиен концерн загуби около 800 млрд. долара пазарна стойност - достатъчно голяма сума, за да купи всяка борсова компания в Италия или да се обиколи Земята 31 пъти с банкноти от по 100 долара, изчислява в свой анализ Bloomberg.

Ако се съобрази с инфлацията, това ще се окаже най-голямото отнемане на богатство от акционери в света. И нещата може да се влошат допълнително. Ако средностатистическите прогнози на анализаторите, събрани от Bloomberg, се окажат верни, цените на акциите на PetroChina в Шанхай ще потънат с 16% до най-ниското си ниво през следващите 12 месеца.

Акциите бяха пометени от някои от най-големите промени в икономическата политика на Китай през последното десетилетие, включително отмяната на модела за развитие на сектори с интензивно ползване на енергийни източници и опитите на правителството да се справи със спекулативните търговци, които превърнаха PetroChina в първата оценена на над 1 трилион долара компания през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 09.09.22 г.
fallback