fallback

Не, икономиката не е "астрология за момчета"

Стереотипите за икономиката трябва да бъдат разбити, за да не бъде изопачавана нейната социална, политическа и емпирична роля

17:29 | 14.01.18 г. 12
Автор - снимка
Създател

Американският сенатор от Небраска Бен Сас наскоро коментира в Twitter заслугите на академичните дисциплини. Той обяви, че природните науки, хуманитарните науки и дори спортът са по-висши от социалните науки. Икономистите обаче бяха пощадени в известна степен, тъй като според Сас тяхното поле застава над останалите социални науки, пише Ноа Смит в свой анализ за Bloomberg.

Малко вероятно е самият сенатор от Републиканската партия да има каквито и да е било конкретни познания в някоя от въпросните дисциплини, а презрението му спрямо тях може да идва от широко разпространеното схващане, че социологията, антропологията и социалната психология имат левичарски корени. В същото време неговото по-положително мнение за икономическите науки най-вероятно идва от стереотипа, че те са по-дясно клонящи дисциплини.

economics > all other social sciences

— Ben Sasse (@BenSasse) December 8, 2017

Последното изглежда се споделя от мнозина в другия край на политическия спектър. Авторката на американското издание Daily Beast Ерин Глория Раян отговори на коментара на Сас, като заяви в Twitter, че „икономиката е астрология за момчета“, а постът й беше споделен над 5000 пъти.

Дали Раян е права?

За съжаление, частта „за момчета“ със сигурност е така. Само около 13% от американските икономисти са жени. Само една-единствена дама – покойната Елинор Остром, е получавала Нобелова награда в областта. Мнозинството завършващи специалността са предимно мъже. В академичните среди жените обикновено получават по-малко признание за съавторство на икономически изследвания, техните трудове обикновено са по-дълго проверявани, а сексисткото отношение в областта е широко разпространено, пише още агенцията.

В икономиката очевидно наистина има проблем с половата дискриминация. Но в научен аспект наистина ли тя е толкова сходна с астрологията? Определено не.

На първо място – астрологията просто не работи. Човешките личности или житейски случки не могат да бъдат предвидени на базата на астрономически събития, станали по време на раждането. За разлика от тях, икономиката разполага с редица теории, които работят и то много добре. Те могат точно да предскажат на кои търгове потребителите ще платят най-високи суми и все пак ще останат доволни от покупките си. Те могат да увеличи броя на хора, които получават така необходимите им трансплантации на органи. Те могат да предвидят кой ще се вози на влак, преди още да бъде изградена жп линията. Те също така предсказват в какъв обем две страни ще търгуват помежду си, след като бариерите пред тях бъдат вдигнати.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
fallback