fallback

Русия спасява Европа от „сибирския“ студ с още газ

Зимните студове поставиха на изпитание европейската енергийна мрежа, подчертавайки зависимостта на континента от Москва

21:04 | 02.03.18 г. 6

Русия изнася за Европа повече газ от когато и да е било, след като арктическият студ, който скова Стария континент, увеличи потреблението на отопление и електричество и подчерта зависимостта на региона от източния си съсед.

Дневните доставки на „Газпром“ скочиха до рекордни нива през февруари, показват данни на държавния производител, цитирани от Bloomberg. Потреблението в Европа достигна до най-високата си стойност за последните пет години в седмицата до 24 февруари, показват изчисления на базираната в Лондон компания Marex Spectron Group Ltd.

„Наблюдаваме най-студеният край на зимата от години, а Русия е първият доставчик с достатъчно допълнителен капацитет, който да отговори на екстремното увеличение в търсенето“, посочва метеорологът към компанията Джакомо Масато.

Това дава на „Газпром“ - доставчик на газ за континента от десетилетия, перфектната възможност да изтъкне ролята си на енергиен пазител на Европа. „Само „Газпром“ е способна да увеличи доставките на газ за европейските потребители до максимални стойност изключително бързо“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Алексей Милер, според когото няма друг, който да може да се справи с тази задача. 

През предишната седмица зимните студове поставиха на изпитание европейската енергийна мрежа, като някои цени на газта във Великобритания се утроиха до рекордни стойности. Заради своя ограничен капацитет да съхранява природен газ и намаленото количество на пристигнали този сезон танкери с втечнено гориво, континентът зависи от доставки чрез тръбопроводи с основни производители Норвегия и Русия.

Осло обаче не разполага с толкова голямо допълнително количество от горивото, колкото Москва, а някои от съоръженията в северноевропейската страна трябваше да намалят производството си заради прекъсвания на работата по време на пика на „ледената“ криза в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 13.09.22 г.
fallback