fallback

Добре дошли във времето на новите лидери

Експерти и гост-лектори на Виенския икономически университет дават своите прогнози и съвети за човешкият фактор, необходим на бизнеса, иновациите и технологиите

08:11 | 05.07.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Технологиите са нищо. Това, което е важно, е да имате вяра в хората, в това, че те са фундаментално добри и умни. Дайте им инструменти и те ще направят с тях невероятни неща.

Тази мисъл на основателя на Apple Стив Джобс може би най-добре олицетворява връзката между иновациите и хората, които стоят зад тях и ги превръщат в реалност. С бурното развитие на технологиите и непредвидимата политико-икономическа ситуация на много места по света днес създаването на ново поколение лидери изглежда по-необходимо от когато и да е било.

„За да бъде успешна една иновация, трябва да има хора, които да се погрижат за нея“, посочва проф. Николаус Франке, ръководител на Института за предприеачество и иновации към Виенска икономически университет, според когото идеите сами по себе си са слаби и се нуждаят от човек, който да повярва в тях. В същото време обаче всеки предприемач се нуждае от нещо, което да го отличава, в което да е по-добър от останалите.

В тази връзка професорът посочи пред Investor.bg и необходимостта от подобряване на връзката между бизнеса и технологиите, която в Европа, според него, все още е относително слаба. Образованието трябва да може да свързва различно мислещите хора чрез общи проекти, ученето трябва да показва колко важни са останалите компоненти в една цялостна система и това е нещо, от което Старият континент се нуждае, категоричен е той.

Иновацията е премахването на стойността от едно нещо и придаването на нова. Колкото по-радикална е една иновация, толкова по ожесточена и силна е съпротивата срещу нея, казва Франке. 

Колкото до това къде ще бъде следващата голяма промяна по отношение на технологиите Франке посочва, че във всяка една индустрия вече се наблюдава преходът към дигиталния свят. А възможностите и нуждите са безбройни – биотехнологии, генно инженерство, но също така и медии, таксиметрови и хотелски услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
fallback