fallback

В затишие пред буря ли са финансовите пазари?

Скоро цените на активите би трябвало да започнат да отразяват факта, че глобалният икономически спад вече е започнал

12:00 | 18.08.19 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Свидетели сме на затишие пред буря, пише Рана Форухар за Financial Times.

Пазарната нестабилност през миналата седмица беше привидно предизвикана от търговския конфликт между САЩ и Китай, който се превърна в пълномащабна валутна война. Но в основата е неспособността на Федералния резерв да ни убеди, че намалението на лихвите през юли бе просто „застраховка“, за да се предпази от бъдещ спад. Както показват редица показатели - от слабите индекси на мениджърите по доставките в САЩ, Испания, Италия, Франция и Германия, до увеличаващите се корпоративни фалити и скока в съкращенията на работни места в САЩ - глобалният спад вече започна.

Цените на активите несъмнено ще започнат да отразяват това, и вероятно доста скоро. Китай може временно да успокои пазарите като стабилизира юана, но ние сме в „лятото на страха”, както се изрази Улф Линдал, главен изпълнителен директор за валутните анализи в AG Bisset Associates. Той очаква връщането към средната стойност при индекса Dow Jones, започнало през януари 2018 г., да се превърне в мечи пазар, който ще продължи десетилетие.

Това е мнение, основано на данни, а не на емоция. Имало е само 20 месеца от 1906 г. насам, в които отклонението на Dow от историческия му тренд е 130% или повече, както е днес. Тези периоди се струпват доста плашещо около 1929, 1999 и 2018 г.

„Акциите в САЩ са във втория си най-скъп период за 150 години“, казва Линдал. „Цените трябва да паднат.“

Не мисля, че въпросът е дали ще видим срив, а защо още не сме го видели. В края на краищата има много притеснени участници на пазара, както най-добре го доказва обемът от облигации с отрицателна доходност за 14 трлн. долара в глобален план. Когато толкова много хора са готови да платят за „сигурността“ от малка загуба, като хедж срещу голяма загуба, това означава, че има нещо дълбоко нередно в света (тук е моментът да разкрия, че повечето от състоянието ми сега е в кеш, краткосрочни облигации и недвижимости).

Моят отговор на въпроса защо все още не сме видели по-дълбока и по-трайна корекция е, че до миналата седмица пазарът беше преднамерено сляп за три неща. Първо, фактът, че няма да има търговска сделка между САЩ и Китай. И двете страни отчаяно търсят такава, но Китай ще участва само в сделка между равни. Доналд Тръмп психологически е неспособен да приеме това - цялата му история демонстрира нуждата да чувства, че е смазал другата страна. Това е патология, която само ще се засилва със спада на пазара.

Всички знаем това от известно време. Но мисля, че страхът от това, което би могъл да направи Тръмп бе прикрит отчасти от алгоритмичните програми за търговия, които купуват при всеки спад, който е резултат от неговите непостоянни действия. Това намали трайните сигнали за неустойчивата текуща пазарна парадигма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
fallback