fallback

САЩ засега не печелят търговската война с Китай

Една година след началото й търговският излишък на Пекин с Вашингтон набъбна до още по-големи размери

18:16 | 12.08.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ако туитовете на президента Доналд Тръмп бъдат приети за чиста монета, търговската война между САЩ и Китай е „нещо красиво“, което се бори с нечестните практики на Пекин, като същевременно помага да се натрупат „огромни суми пари“ в САЩ. Икономическите данни обаче разказват съвсем различна история, пише Джеймс Киндж за Financial Times.

Тръмп заплаши, че ще наложи 10-процентни мита върху китайски внос за още 300 млрд. долара от 1 септември. Вашингтон също така официално определи Пекин за „валутен манипулатор“. 

Но Пекин не показва признаци за отстъпление. Хуа Чунин, говорител на външното министерство на Пекин, нарече Вашингтон „безотговорен” по отношение на подхода му към преговорите, като отбеляза: „Китайската икономика нарасна с 6,2% през второто тримесечие на тази година, докато за САЩ това число е 2,1%.“

Една от причините за противопоставянето на Пекин е, че китайската икономика не пострада толкова лошо, колкото се страхуваха мнозина в Пекин, казват анализатори.

„Една година след началото на търговската война броят на жертвите показва, че САЩ не печелят“, посочва Шан Уейдзиен, председател и главен изпълнителен директор на инвестиционната компания PAG.

Между юли 2018 г., когато САЩ за първи път наложиха мита, до края на юни тази година износът на САЩ за Китай е спаднал с 33 млрд. долара, или 21%. В контраст китайският износ за САЩ нарасна с 4 млрд. долара, или 1%, изтъква Шан.

Всичко това поражда точно резултата, който Тръмп бе решен да избегне. Търговският излишък на Китай със САЩ, критикуван от Тръмп, че е „извън контрол“, набъбна до още по-големи размери.

За първите седем месеца на тази година излишъкът възлиза на 168 млрд. долара в полза на Китай.

Първата причина за това е, че американските потребители не са склонни да изоставят китайските стоки, особено тези, произведени от американски компании като Apple, които са изнесли производството си в Китай, казва Шан. Излишъкът също така предполага, че американските компании, които произвеждат в Китай се завръщат у дома много бавно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
fallback