fallback

Ще оправдаят ли очакванията новите руски министри?

Резултатите, които те знаят как да получат, не водят до икономическото изобилие, което може да постигне само отприщената частна инициатива

16:00 | 28.01.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новият състав на руското правителство, обявен неотдавна, означава значителни промени в начина на управление на 11-та по големина икономика в света по номинален брутен вътрешен продукт. Президентът Владимир Путин очаква ново поколение висши ръководители, които са изградили цялата си кариера в публичния сектор под неговото управление, да стимулират растежа с ефективни, строго наблюдавани и добре насочени държавни разходи. Реалността вероятно скоро ще ерозира тези очаквания, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Предишните руски правителства обикновено включваха няколко висококвалифицирани икономисти и икономически мениджъри, но също и много баласт: политически лоялисти и консервативни идеолози, които запазиха работата си само защото дразнеха опозицията и Запада, ветерани от разузнавателните служби, лобисти на важни индустрии и роднини на приближените до Путин. В новия кабинет на министър-председателя Михаил Мишустин, Дмитрий Патрушев, синът на Николай Патрушев, стар приятел на Путин и секретар на влиятелния му Съвет за сигурност, все още е министър на земеделието. Но балансът се измести към нова порода държавни служители - тези с доказана способност да управляват сложни проекти и с умения за самопрезентация, равни на тези на ръководителите в частния сектор. 

Средната възраст на всичките 31 членове на правителството на Мишустин е малко над 50 години, в сравнение с 53 за предишния кабинет на Дмитрий Медведев. Трима от новоназначените са под 40 години, докато при Медведев имаше само един толкова млад министър. Малко от тези хора обаче имат някакъв значим опит в частния сектор. Постиженията, довели до назначенията им, бяха отбелязани в държавни служби или фирми.

Държавните компании и правителството отдавна са предпочитаните работодатели сред младите руснаци. В анкета сред току-що завършили висшисти, проведена от рейтинговата агенция RAEX, 53,7% искат да работят за контролирани от държавата предприятия, а 28,4% искат да влязат в публичната администрация. Много от новите министри са имали тази мечта през 20-те години на управление на Путин и сега я сбъдват.

Вицепремиерът Марат Хуснулин беше отговорен за строителния бум в Москва при кмета Сергей Собянин, включващ 40 нови метростанции и основен ремонт на инфраструктурата на столичния обществен транспорт. Друг вицепремиер, Дмитрий Чернишенко, ръководи организационния комитет на Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи. Министърът на икономиката Максим Решетников, бивш губернатор на Пермска област в Урал, се счита в Москва за успешен регионален мениджър. В Перм той провеждаше дълги сесии с въпроси и отговори с местните жители в Instagram. Министърът на културата Олга Любимова бе уважавана като ръководител на програмата на министерството за подкрепа на киноиндустрията. Произхождаща от стара московска театрална фамилия, тя е много по-приемлива за столичната интелигенция, отколкото нейният консервативен предшественик. Министърът на образованието Сергей Кравцов беше отговорен за въвеждането на стандартизирани тестове в руските училища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
fallback