fallback

Не очаквайте Китай да се възстанови бързо от коронавируса

Подобен негативен сценарий наблюдавахме по време на икономическата криза през 2008 г., твърди Мохамед А. Ел-Ериан

17:08 | 09.02.20 г. 8

Въпреки че властите по света не успяват да овладеят разпространението на коронавируса, пазарът очаква икономическото въздействие в Китай да е под формата на V: силен спад на растежа през текущото тримесечие, последвано от силен скок през второто, пише за Bloomberg колумнистът Мохамед А. Ел-Ериан.

Както мнозина твърдят, най-добрият начин да се анализира ситуацията е да се погледне отвъд кризата, а икономическите ѝ ефекти да се считат за временни и обратими.

Със сигурност се надявам това да е вярно, пише още Ел-Ериан. Глобалната икономика и по-специално някои държави, могат да си позволят по-голям шок. За съжаление, все още е рано да се обяви със сигурност, че сценарият със спада и възстановяването ще се изпълни. Според автора рискът от U-образно или L-образно движение за 2020 г. все още е твърде голям, за да бъде отхвърлен.

Това, което прави икономическата перспектива пред Китай особено несигурна, е многостранният характер на шока, който получи. Той включва критични прекъсвания както на търсенето, така и на предлагането, влияе на производството, но и на услугите, нарушава вътрешната и външната търговия.

На място това се разиграва чрез каскадна икономическа динамика с внезапно спиране. Първоначално проблемите бяха съсредоточени в провинцията, където се оформи вирусното огнище. В резултат на случилото се икономическата активност беше спряна, както при производството и потреблението, така и по отношение на движението на стоки и хора. Следващият етап включваше нарастваща парализа на икономическата активност в други части на Китай, нарушаване на вътрешната търговия, външната търговия и пътуванията.

Сега нарастват доказателствата за каскадното въздействие в останалия свят. Ето само няколко примера: Apple, Ikea и много други затвориха магазините си в Китай; Burberry отчете спад на продажбите с три четвърти и повече в страната; Fiat-Chrysler предупреди, че може да е принудена да спре производството в един от европейските си заводи заради проблемите с веригата за доставки. Същевременно много страни отменят полетите до Китай и налагат рестрикции на хората, пристигащи от страната. Списъкът продължава.

Подобна динамика в голям мащаб наблюдавахме последно през 2008 г. по време на световната финансова криза. Тогава видяхме страшно спиране на финансовата дейност. Всъщност без бързата намеса на централните банки глобалната икономика се насочваше към многогодишна депресия.

V-образната динамика изглежда е повлияла на мнозина, когато става дума за оценка на шока, свързан с коронавируса. Най-честият аргумент е, че заразяването е достигнало пика си и бързо ще спадне; случаите извън Китай са малко; бързо се разработват ваксини; а централните банки, като започнем с китайската, могат и биха инжектирали средства, за да подкрепят балансите и да ускорят икономическото възстановяване.

Колкото и да ми се иска нещата наистина да се развият толкова бързо, припомням, че икономистите са учени още в ранните дни на кариерата им, че пазарите на стоки реагират по-бавно от финансовите, пише Ел-Ериан. По думите му такъв е случаят и с коронавируса.

Първоначаният шок се развива по-бавно и постепенно от онова, което преживя глобалната икономика по време на финансовата криза. И, опасявам се, може да е нужно повече време, за да може икономическата активност да се възстанови, след подобна сериозна криза.

Притеснен съм, че много анализатори не оценяват напълно значителните разлики между внезапните спирания на финансовите и икономическите дейности. Вместо уверено да декларират, че траекторията ще е V-образна, икономистите, занимаващи се с моделите, се нуждаят от повече време и доказателства, за да преценят какво ще е въздействието върху китайската икономика и свързаните с нея съображения. Първо, китайската икономика вече беше в необичайно деликатна ситуация заради въздействието на търговското напрежение със САЩ. Второ, преминаваше през сложен икономически преход, който въвлече много страни преди Китай в “капана на средния доход”.

Всичко това предполага, че е твърде рано, за да се отнасяме към икономическите ефекти от коронавируса върху Китай и световната икономика като към нещо временно и обратимо. Вместо това анализаторите трябва да зачетат степента на несигурност, включително неудобната възможност за U- или по-лошото, за L-образна крива за 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 12.09.22 г.
fallback