fallback

Защо златото и облигациите не осигуриха защита при срива на акциите?

Предполага се, че много хедж фонд мениджъри на Wall Street са инвестирали с огромен ливъридж в облигации

08:45 | 23.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Доходността върху златото и американските облигации от началото на корекцията на индекса S&P 500 (започнала от 19 февруари) е отрицателна. По принцип се очаква тези финансови инструменти да осигуряват защита при срив на пазара на акциите.

За да сравним доходността на различните инструменти, ще използваме най-популярните борсово търгувани фондове (ETF) за златото (това е GLD) и за американските облигации (BND). Данните показват, че от 19 февруари GLD се е понижил с над 7%, а BND - с над 5%. S&P 500 е на минус 31,6% за този период.  Доходността е изчислена към цените при затварянето на пазарите в петък (20 март)

От една страна, може да погледнем, че понижението е минимално, но защо тогава финансови експерти препоръчват тези инструменти като средство за намаляване на загубата от акциите по време на кризи.

Особено впечатляващо е, че този спад на цените на средносрочни и дългосрочни облигации (от това е съставено портфолиото на BND) падат, след като лихвите бяха драстично намалени от страна на Федералния резерв на САЩ. Всъщност първоначално цените на златото и на облигациите се покачиха, след като Фед намали краткосрочните лихви до 0% . След това обаче последваха още по-масирани разпродажби  и тези, които купуваха GLD и BND, примамени от идеята за сигурно убежище, губят към момента, съответно към днешна дата -11% и -6,5%

Защо се получи това?

При подобен срив на акциите (над 20%)  винаги тези, които инвестират с голям ливъридж, се оказват в позиция, че трябва да разпродават финансовите си активите принудително. Винаги в такъв момент инвеститорите се опитват да осигурят колкото се може повече кеш и ако не бяха навременни действия на Фед за огромно увеличаване на програмата за изкупуване на облигации, вероятно щяхме да видим много по-голям спад при цените на облигациите.

Предполага се, че много хедж фонд мениджъри на Wall Street са инвестирали с огромен ливъридж в облигации. Те на практика са го правили с идеята, че ако дойде срив на пазара (като сегашния), Фед ще се появи като купувач и те ще се измъкнат без загуби. На практика тези играчи прехвърлят техния риск на централната банка, която ще трябва да налива трилиони долари за да поддържа ликвидността на пазара. 

Какво е решението?

Много е трудно на един инвеститор да съобрази всички тези неща предварително и да реагира адекватно, тъй като в кризисна ситуация на пазара действат толкова много фактори. Дори легендарният Рей Далио, който е известен с това, че се справя много добре при финансови кризи, обяви, че не знае как да реагира в сегашната  ситуация, тъй като тя не е позната за пазарите.

Затова в момента да се купува злато и облигации е опасно, тъй като тези инструменти ще бъдат подложени на натиск и при следващите седмици. Това е така, защото повечето инвеститори ще продължават да търсят начин да увеличават паричните позиции поради факта, че ако S&P 500 продължава да пада, акциите ще стават все по-атрактивни за дългосрочните инвеститори.

Този борсов срив за пореден път показа обаче, че един инструмент (фючърс) може успешно да защити инвеститорите в подобни ситуации. Този инструмент е донесъл над 300% на тези, които са имали прозорливост да го купят на 19 февруари. Въпросният инструмент, за който ще стане дума в следващия материал обаче, е изключително сложен за анализиране и при грешно избиране на момент за покупки може да доведе до огромна загуба.

Коментарът е на Любомир Леков, оcновател на Investor.bg

P { margin-bottom: 0.08in }

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
fallback