fallback

Новият морал: Парите или живота?

Колко силна и дълга блокада може да понесе икономиката?

14:40 | 27.03.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нещо специално се случи тази седмица - през месеците на извънредното положение, доминирано от борбата срещу пандемията на коронавируса в световен мащаб. Не, не е разработена ваксина, а дебатът за правилната стратегия срещу вируса започва да се променя. Докато досега имаше единодушна подкрепа, че трябва да бъдат направени всички жертви, за да бъдат спасени живота, изведнъж се появи първата съпротива.

Спирачката на икономиката все още ли е в правилното съотношение с ползите от защитните мерки? В края на краищата границите са затворени, налагат се комендантски часове и дори се ограничават основните права. Мюнхенският институт Ifo изчисли, че тримесечното частично закриване на икономическата активност ще струва само на германската икономика над 700 милиарда евро.

Инвеститорът Александер Дибелиус каза в интервю за Handelsblatt по-рано тази седмица: „В края на деня силният крах на световната икономика с всичките ѝ последици е далеч по-големият и по-опасен стрес тест от Sars-CoV-2“.

По този начин бившият директор на германското поделение на Goldman Sachs предизвика широк дебат сред читателите, а FAZ приравни дебата до завладяващата и подвеждаща формула: „Пари или живот - моралът на Коронавируса“.

Дибелиус задава трудни въпроси: „Правилно ли е 10% от наистина застрашеното население да бъдат защитени, а 90% от общото стопанство да бъдат изключително увредени с драматични последствия, които масивно и трайно да подкопаят устоите на общото ни благосъстояние“.

P { margin-bottom: 0.08in Дибелиус не беше единственият, който коментира темата: бившият му шеф, бившият изпълнителен директор на Goldman Лойд Бланкфейн, призова по-малко уязвимите да се върнат към работа скоро. Бизнесът и работните места също са важни фактори, смята той. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък написа в Twitter, че едно лекарство не трябва да бъде по-опасно от самата болест. Оттогава се водят разгорещени дебати.

А вие какво смятате?  Пратете ни обосновани мнения и анализи на info@investor.bg. A ние ще ги публикуваме.

АP { margin-bottom: 0.08in }  

А P { margin-bottom: 0.08in

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
fallback