fallback

Политолог: ЕС се намира в специфична поредица от кризи

Кризата с COVID-19 засилва легитимността на националните държави през половин век на глобализация и това ще е процес, който няма да бъде спрян, смята Огнян Минчев

17:30 | 29.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз (ЕС) се намира в специфична поредица от кризи, посочи в интервю за БНР политологът Огнян Минчев.

Според него въпросната поредица се е появила след разпадането на международната система, която съществува след края на Студената война до края на първото десетилетия на новия век. 

„Кризата от 2008 - 2010 година стартира вътрешните институционални дилеми на Европейския съюз. Мигрантската криза през 2015 година постави под въпрос капацитета на ЕС да се защитава, да опазва своята сигурност. Сега коронавирусът поставя на изпитание солидарността на ЕС като институционална структура, обединяваща интересите на европейските страни“, подчерта Минчев.

По неговите думи от Европа се очаква прекалено много.

„Здравеопазването като система не е част от най-интензивните сфери на интеграция, това е приоритет на националните държави. Това създава определени институционални препятствия пред бързото изграждане на стратегия за общо посрещане на предизвикателства като коронавируса“, коментира Минчев.

Според него има пропагандни мотиви при участието на страни като Русия и Китай в спасителни операции на италианска територия:

„Европейски страни и САЩ също помагат, без това да е обект на силен пропаганден шум“, подчерта политологът.

По думите му кризата с коронавируса засилва легитимността на националните държави през половин век на глобализация и това ще бъде процес, който няма да бъде спрян.

„Ако ЕС се саморедуцира политически на съвкупност от национални държави, то те няма да имат ресурс поотделно, за да се справят със силовата политика на днешната международна система. Европейските страни нямат друг избор, освен да изработват все по-адекватни и динамични политики като общност. Това трябва да се случва на фона на засилването на ролята на националните държави в други области“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 12.09.22 г.
fallback