fallback

Плановете на петролните компании изостават от целите на Парижкото споразумение

Докато големите европейски енергийни дружества вече се ангажираха с ограничаването на въглеродните емисии, тези от САЩ все още неглижират проблема

22:28 | 12.05.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските петролни гиганти постигнаха голям напредък в разработването на стратегии за намаляване на парниковите газове от своето производство, но техните планове не са достатъчни за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., сочи доклад на различни финансови компании, управляващи над 19 трлн. долара. 

От шестте петролни компании в проучването Royal Dutch Shell Plc и Eni SpA имат най-амбициозните и всеобхватни планове, но дори и те не са успели да приближат стратегиите си до изискванията на Парижкото споразумение. Испанската Repsol SA и британската BP Plc трябва да разширят обхвата на плановете си, докато австрийската OMV AG е необходимо да определи нова и по-смела цел, сочи докладът.

Изследването е изготвено от Transition Pathway Initiativ (TPI), глобална програма, която оценява климатичните рискове и готовността на компаниите за постигане на нисковъглеродна икономика. „Критичната маса“ от въпросните дружества сега включва в своите планове емисии от обхват 3 - газовете, отделени от потребителите на тяхната продукция,.

Петролните компании бяха притиснати от инвеститорите да действат по-мащабно по отношение на климат, като темата придоби все по-голямо значение в дискусиите на корпоративните ръководители с акционерите.

През последните няколко месеца компаниите обявиха смели планове за намаляване на въглеродните емисии до нула. Но твърденията, че са на път да постигнат целта за ограничаване на повишаването на глобалната температура до около 1,5 градуса по Целзий, не са обосновани, се казва още в доклада.

TPI иска по-сериозни климатични ангажименти и също така насърчава развитието на технологиите за улавяне и съхранение на въглерод. Все още остава неясно как тази технология може да бъде внедрена в по-големи мащаби.

CO2

BP, OMV, Repsol, Shell и Total SA заявиха, че ще предоставят повече подробности за амбициите си относно климата през тази година. Но плановете им в момента не са уеднаквени и е необходима стандартизация, за да се преценят най-добре техните ангажименти.

От BP посочиха, че 10-те цели в амбицията ѝ за нулеви емисии са съвместими целите на Парижкото споразумение. Говорител на Shell заяви в същото време, че дружеството е уверено, че подходът му е съобразен с целта за ограничаване на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий.

Представител на Eni посочи, че целта на компанията надхвърля сценария за устойчиво развитие на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Repsol приветства коментарите на TPI и заяви, че компаниите от петролната индустрия все още се учат.

От OMV посочват, че докладът не се занимава с промените в портфолиото и че компанията планира да продава по-екологични продукти. Австрийското дружество вече е постигнало целта си относно въглеродните емисии до 2025 г. и ще преразгледа и постави по-амбициозни цели пред себе си.

Други сектори

За да обхване ефективно петролната и газовата промишленост по отношение на климатичните цели до 2050 г., следва да се ангажират и други сектори, се изтъква в доклада. В него се посочва неотдавнашното изявление на Shell, че в крайна сметка компанията ще прави бизнес само с дружества, които не отделят въглеродни емисии, за да постигне собствените си цели.

Разликата между подхода на европейските петролни и газови компании към изменението на климата и останалия свят е забележима, изтъкват от TPI. Бразилската Petroleos Brasileiro SA е единствената неевропейска компания от 42-те, проучени от TPI дружества, която е включила емисии от обхват 3 в своите климатични цели. Най-големите американски компании не са си поставили никакви цели в това отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
fallback