fallback

Най-голямата финансова компания в света губи най-големия си акционер

Регионалната банка PNC от Питсбърг, която държи 22%-ен дял в Blackrock, се оттегля от фонда

12:50 | 13.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възходът на Blackrock до най-мощната финансова компания в света едва ли би бил възможен без регионалната банка PNC от Питсбърг, която предоставяше заеми и придобиваше акции. Сега 22-процентовият акционер напуска, за да направи себе си кризисноустоийчив и да купува други банки.

Така Blackrock губи най-големия си акционер, след като PNC ще се раздели със своя дял в най-големия в света мениджър на активи през следващите дни. PNC, базирана в Питсбърг, Пенсилвания, държи дял в Blackrock повече от 20 години и в момента притежава приблизително 22 процента от акциите.

Това поставя края на една важна глава в историята и за двете компании. Blackrock стана доминиращ играч на Wall Street през последните години. Групата, ръководена от Лари Финк, сега предлага широка гама от финансови услуги, от борсово търгувани фондове до инвестиции в облигации и частни инвестиции.

Общите активи на Blackrock са 6,5 трилиона долара. Шокиращият обем и инвестиционната политика продължават да привличат критици на компанията.

Така базираният в Ню Йорк фонд губи последната си банка акционер, което в бъдеще ще доведе и до по-малко регулаторни изисквания, включително когато става въпрос за инвестиции в частен капитал и гласуване на общи събрания на други банки.

Участието в Blackrock беше изключително доходоносно за PNC. Банката се присъединява към управителя на активи през 1995 г. и продължава да държи на вложението си дори след финансовата криза, когато Merrill Lynch и британската Barclays продават акциите си. Оттогава инвестицията се е изплатила седемдесет пъти за PNC - плюс изплащането на дивиденти. Сега обаче „е дошъл моментът да напуснем“, заяви изпълнителният директор на PNC Уилям Демчак.

Регионалната банка може да използва добре допълнителната ликвидност в рамките на причинената от коронавируса криза. Редица нейни клиенти са активни в нефтената и газовата индустрия и в ресторантьорството - области, които бяха засегнати особено силно от кризата.

Според цитирани от Bloomberg анализатори ходът може да отвори и пътя пред PNC за поглъщания на конкуренти. Банковите акции губят значително стойност от началото на кризата, така че по-малките конкуренти в момента биха били сравнително евтини.

Blackrock обяви, че ще поеме част от акциите на PNC.

Решението е било предизвикано отчасти и заради нарастващата разлика между пазарната стойност на PNC и BlackRock, твърди пред Bloomberg човек, запознат с въпроса.

Акциите на BlackRock se обезцениха с под 2% през тази година до края на сесията в понеделник в сравнение с 36% спад за PNC. По-широкият индекс S&P Regional Banks Select Industry Index загуби 40% от стойността си през тази година.

Но още нещо необичайно предприема ръководеният от Лари Финк Blackrock – той придобива дялове и едно място в Борда на директорите на Members Exchange, нова борса на Wall Street, която след третото тримесечие възнамерява да конкурира New York Stock Exchange и Nasdaq. Обикновено обаче компанията на Финк се държи далече от контролни органи. Голямото изключение беше Apple, където член на Борда е съоснователката на Blackrock Сю Уанглер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
fallback