fallback

Без лоби и без подкрепа: Източноевропейските работници в Германия

Коронакризата разкрива злоупотреби, които съществуват отдавна в сектора

15:52 | 19.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател

Сезонни работници от Румъния, заети на насажденията от аспержи и ягоди на земеделския производител „Ритер“ в Борнхайм, близо до Бон, протестират от няколко дни срещу мизерните условия, в които са настанени, както и срещу ниските възнаграждения. Те твърдят, че за един месец работа са получили едва 200 или дори само 100 евро, посочва DW в свой материал.

Да спиш до пречиствателна станция

Към фирма „Ритер“ към момента са заети 240 румънци. Всички те са пристигнали от Румъния специално за реколтата. С изключение на 29-годишната Розалия Сотри. Тя живее в Германия от 11 години и говори добре немски език. Работи в туристическия бранш, но поради кризата от коронавирус, останала безработна. Затова решила тази година да работи на полето. „Онзи ден хората, които получиха заплатите си, взеха едва по 100 или най-много 200 евро. За цял месец работа това е твърде малко“, казва тя пред местния вестник „Генерал Анцайгер“. И Сотри досега е получила само три от обещаните 4 авансови плащания, които били прекалено малки.

Не само заплащането обаче се оказва проблем. Румънците протестират и срещу условията, в които са настанени - те спят в контейнери, поставени непосредствено до една пречиствателна станция и линия на влака. Оплакват се, че помещенията не се отопляват, както и че получават храна с изтекъл срок на годност. Розалия Сотри споделя, че е трябвало със собствени пари да закупи малка електрическа печка, за да отоплява контейнера, в който е настанена заедно с още трима свои колеги - мъже и жени. „Генерал Анцайгер“ разполага и с видеозапис, на който се виждат санитарни възли в ужасно състояние. 29-годишната румънка разказва също, че на закуска получавали хляб и колбас с изтекъл срок на годност.

От фирма „Ритер“ съобщават, че работниците ще получат пълните си заплати след като приключи реколтата. Румънците обаче се притесняват, че няма да видят парите си, както и че поради липса на финансови средства няма да успеят да се завърнат в родината си.

„Представете си какво трябва да се е случило“

От месец март фирма „Ритер“ се намира в процедура по нестъстоятелност. Това обаче не извинява отношението ѝ към сезонните работници от Румъния, коментира „Генерал Анцайгер“. Главният редактор Хелге Матисен пише следното: „Сезонните работници са търпеливи хора. От години те търпят мизерните условия на живот и труд, тъй като са зависими от заплащането. Представете си какво трябва да се е случило, за да се вдигнат сега на протест. Да не плащаш на тези хора заслужените от тях заплати и да не им предоставиш нормални условия на живот - това е просто свинщина“.

Според Хелге Матисен, източноевропейските сезонни работници нямат никакво лоби, те не получават никаква подкрепа. „Сякаш на нас ни е все едно какво се случва с тях пред очите ни. Сега коронакризата разкрива злоупотреби, които съществуват отдавна", пише главният редактор на изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 11.09.22 г.
fallback