fallback

Байдън слага примката на рецесията на врата на Тръмп

Въпреки това обявяването, че американската икономика е в рецесия от февруари, не непременно ще се окаже лоша новина за американския президент

08:17 | 12.06.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Доналд Тръмп е изправен пред нова пречка по пътя си към преизбирането – САЩ вече са в рецесия.

Етикетът, който бе поставен в понеделник, затвърждава мъката на мнозина избиратели и ще подхрани избора им на президентския вот през ноември за това кой от кандидатите ще може по-добре да се справи с предизвикателството.

В понеделник организацията, която служи като арбитър на американските бизнес цикли, определи, че икономическият ръст на САЩ е приключил още през февруари след рекордните 10 години и осем месеца.

За демократа Джо Байдън решението на Националната служба за икономически изследвания е поредно доказателство, че икономиката на страната е била разклатена още преди да се усетят ефектите от коронавируса. Според него Тръмп е успял да „пропилее“ процъфтяващата икономика, която наследи от своя предшественик Барак Обама и самия Байдън.

За Тръмп обявяването на рецесия става факт паралелно с отслабването на подкрепата за него – както показват социологическите проучвания, на фона на пандемията, икономическите последствия от нея и протестите срещу расизма. Президентът същевременно се надява в идните седмици да може да поднови своите емблематични митинги, където ще може да похвали икономическите си постижения.

И въпреки че игнорира обявяването на рецесия в своя профил в Twitter, президентът продължава да поддържа тезата, че щом веднъж е изградил силна икономика, ще може да го направи отново.

Байдън на свой ред посочва, че като вицепрезидент през 2009 г. е наследил рецесията, която започна при управлението на републиканеца Джордж Буш. По думите му той е застанал начело на икономическото възстановяване, което е приключило през февруари, и може да го направи отново – този път като президент.

Според допитване на CNN, публикувано отново в понеделник, Тръмп продължава да има преднина пред Байдън по въпроса за това кой по-добре ще се справи с икономиката – 51% срещу 46%, въпреки че демократът оглавява цялостната надпревара.

Въпреки че обяви края на най-дългия икономически ръст в историята на САЩ в понеделник, Националната служба за икономически изследвания заяви, че рецесията може и да не продължи още много дълго. Според службата пандемията „е предизвикала понижение с различни характеристики и динамика в сравнение с предишни рецесии“. Въпреки това няма грешка, че става въпрос именно за рецесия, като се има предвид „безпрецедентният магнитуд“ и „широкият обхват“ на загубените работни места.

Доналд Тръмп прекара цялото си управление в хвалби за това как на него се дължи процъфтяващата американска икономика. Сега обаче Джо Байдън е решен да сложи същата тази примка, но с етикет „рецесия“, на врата му.

„Президентът не е отговорен за вируса, но е отговорен за напълно нескопосания отговор, който не само коства хиляди животи, но и милиони повече работни места отколкто трябваше да бъдат загубени“, заяви Байдън в изявление.

Голямото „но“ обаче е, че времето на обявяване на рецесия всъщност би могло да помогне на Тръмп.

„Обикновено рецесията приключва, преди да бъде обявено, че е започнала“, казва икономистът от университета в Принстън Алън Блайндър, бивш заместник-управител на Федералния резерв, назначен от президента Бил Клинтън. Колкото по-бързо икономиката достигне своето дъно, толкова по-бързо може да започне да се възстановява.

Ръстът на заетостта и приходите на домакинствата имат най-пряк ефект върху одобрението на даден президент, а не това дали икономистите казват, че има рецесия. Но данните за рецесията са важни за анализаторите, според което президентите демократи са по-полезни за икономиката от републиканците.

Това поне е заключението на Блайндър и неговият колега от Принстън Марк Уотсън. От избирането на Хари Труман през 1984 г. президентите от Демократическата партия средно са прекарали едно тримесечие от управлението си в рецесия. При републиканците този период е 4,5 тримесечия.

Според Блайндър икономиката може вече да се е възстановила, което означава, че най-вероятно това ще бъде потвърдено официално преди изборите през ноември. Но това не означава, че заетостта и икономическото производство ще се върнат на нивата си отпреди пандемията.

„Ако паднете 17 стъпала и се изкачите с 4, то това е възстановяване“, посочва още икономистът. „Но все още ще сте 13 стъпала надолу от там, откъдето сте започнали“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
fallback