fallback

Не може да очакваме да се случи обичайното на Wall Street

Сега, когато инерцията се завърна, историята предполага, че ръстовете са тук, за да останат

08:45 | 08.07.20 г.

Нищо не е било нормално на Wall Street от дълго време. Така че очакванията „да се случи обичайното” са особено трудни, пише Bloomberg в свой анализ.

И все пак именно това продължават да правят стратези и анализатори, докато пандемията и нейният икономически натиск се развиват. Те се обръщат към единствения си наръчник - миналото. Това е техника, която показа колко всъщност е стара през март, когато най-бързият спад в историята се превърна в най-бързия 50-дневен ръст на пазарите от девет десетилетия - рали, което тези с влечение към историята определиха като обречено.

Сега, когато инерцията се завърна, историята предполага, че ръстовете са тук, за да останат.

Възстановяването сега наподобява ранните етапи на бичите пазари в историята. Високите периоди на нестабилност отстъпват за сметка на големи ралита. Най-добрите тримесечия на пазара от 1950 г. насам винаги са били последвани от още едно добро. Всички тези модели са използвани от инвеститорите, за да оправдаят ръста на борсата с 42% от 23 март насам.

Разбира се, те биха могли да се окажат истина, но споменът за март все още е толкова свеж, че доза скептицизъм не е излишна.

„Безсмислено е да се опитваме да предскажем бъдещето на капиталовия пазар, използвайки миналото“, смята Крис Гафни от TIAA Bank. „Повечето от тези минали рецесии бяха причинени от фискални или парични проблеми, а не от вирусни, не от глобална пандемия“, отбелязва той.

Това е същността на проблема с използването на миналото като пример. Никога досега болест не е принуждавала глобалната икономика да спре, а никой не знае дали по-нататъшно разпространение на Covid-19 няма да попречи на възстановяването отново. Когато обаче цари несигурност и данните са оскъдни, трейдърите се придържат към единствените опорни точки, които имат.

Кийт Лернър, главен пазарен стратег на SunTrust Private Wealth Management анализира случилото се след най-добрите 10 тримесечия за последните 70 години, като установява, че S&P 500 се повишава и през следващите три месеца всеки път, средно с по 8%. В девет от десет случая индексът е по-висок и година по-късно. Експертът признава, че това е една гледна точка към данните, но все пак е полезна за изграждането на поглед върху пазарите.

Изследване от Leuthold Group LLC сравнява ръстовете в цените на акциите в САЩ след мартенските дъна с предишните бичи пазари в ранен етап - включително тези през 1982, 1987, 2003 и 2009 г. - и открива прилики, които предполагат именно „значително“ повишение.

Анализът, които разглеждаше спада от март, сравнявайки го с този от финансовата криза през 2008 г., и предполагаше, че предстоят по-нататъшни загуби, сега изглежда погрешен. Юсуф Абаси, стратег в StoneX, отбелязва, че инвеститорите се справят с промени бързо и често, което означава, че данните могат лесно да станат безполезни.

„Това не е нормалната ситуация”, посочва Абаси. “Играем в условията на изкривена, луда среда, където никой не знае дали нещата няма да се променят коренно”, коментира той.

Продължението на материала може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
fallback