fallback

Защо в Германия няма режим на тока като в Калифорния?

Да пазиш стотици централи в непрекъсната бойна готовност, за да ги използваш 3 пъти в годината, си има цена и тя е ужасяващо висока, коментира Боян Рашев

20:23 | 19.08.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Много хора сравняват енергийните системи на Калифорния и Германия по следната логика: "Въпреки многото ВЕИ в Германия не се случват такива издънки с тока като в Калифорния => Проблемът в Калифорния не е свързан с ВЕИ!"

Има много базови причини да НЕ можем да сравняваме Калифорния и Германия - от географски и климатични до икономически. Тук ще се спра само на основната разлика - това, което германците правят по-умно от Холивуд, пише в свой коментар Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България.  

В последните 20 години Германия направи гигантски инвестиции в слънчеви и вятърни централи и днес те дават повече от 50% от произведения ток. За разлика от Калифорния обаче Германия не затваря въглеродно-интензивната си енергетика, на която разчита за регулиране на мрежата и студен резерв. Това са централите на лигнити въглища, газ, нефт и биомаса, чиято мощност може да бъде лесно и надеждно вдигана и сваляна в зависимост от нуждите на потреблението и флуктуациите в производството на ВЕИ. Не отчитам ВЕЦ към тях, защото няма изменение в инсталирания капацитет в периода, а и наличието на енергиен ресурс във ВЕЦ е зависимо от времето. ПАВЕЦ имат много малко.

Забележете сравнението (видимо на графиката):

Инсталиран капацитет през 2002 г. = 20,3+28,3+20,3+5,3+1,3 = 75,5 GW

Инсталиран капацитет през 2019 г. = 21,1+22,8+29,9+4,4+8,2 = 86,4 GW

Нетната мощност на функциониращите централи, които могат да балансират мрежата в Германия, се увеличава, откакто са започнали големите ВЕИ инвестиции. Дори само фосилните централи да сметнем (защото нали уж биомасата била въглеродно-неутрална), пак имаме увеличение...

Германците говорят как ще си закриват фосилната енергетика, но реално не го правят, защото искат да са сигурни, че ще имат ток... за разлика от калифорнийците.

Това обяснява и голямата разлика в цената на тока за домакинствата - в Калифорния той може да е рекордно скъп за САЩ (0,17 $/квтч), но си остава много по-евтин от безумието в Германия (0,31 евро/квтч).

Да пазиш стотици централи в непрекъсната бойна готовност, за да ги използваш 3 пъти в годината, си има цена и тя е ужасяващо висока.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
fallback