fallback

Как Джанет Йелън ще упражнява меката си сила във Вашингтон

Бившият председател на Фед влияе на икономистите, които правят прогнозите, служещи за база на политиките

18:21 | 29.11.20 г.

Преди малко повече от четири години, когато Джанет Йелън все още беше председател на Федералния резерв на САЩ, тя отправи поздравителен адрес в подразделението на Фед в Бостън, припомня FT в свой анализ.

Обикновено председателите на американската централна банка изнасят само два вида конферентни речи: кратки призиви, които не казват нищо, или внимателно планирани насоки към финансовите пазари относно политиката. В Бостън обаче Йелен дръпна различен лост на властта. Тя каза на американските макроикономисти какво я интересува, посочва изданието.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън съобщи, че ще номинира Джанет Йелън за свой министър на финансите. Тя ще го съветва относно разходите, но в крайна сметка решенията ще зависят от Конгреса и Белия дом. Йелън ще разполага с инструмента на икономическите санкции, както и някои финансови услуги и надзор в портфейла си. Тя ще може да прилага данъчните закони и финансовото регулиране, ще служи като дипломат и ще разговаря с финансови министри на други страни, които познава от времето си във Фед.

Тя вече показа, че е недооценен източник на мека сила в Америка. Джанет Йелън знае как да накара другите икономисти да мислят по начина, по който тя го прави.

Невъзможно е да се прави политика във Вашингтон без предварителна консултация с макроикономист. Те са разпръснати из столицата като свещеници в Светия престол. Те заседават в двата икономически съвета на президента, в бюджетната комисия на Белия дом, в персонала на смесената икономическа комисия на Конгреса. Когато останат без власт, те се оттеглят в мозъчните тръстове в града или на академична позиция в Масачузетс, Калифорния или Илинойс.

Тези икономисти не само предлагат съвети, но и правят прогнози. Те моделират ефектите от законодателството върху икономическия растеж и данъчните приходи. Отговорите, които тези модели предлагат, могат да убият някоя идея за допълнителни разходи още в зародиш.

Във Фед и регионалните банки на Фед макроикономистите генерират прогнози, които влияят на политиката. Част от анализа им се публикува и се интерпретира от инвеститорите. Има макроикономисти, които правят прогнози в министерствата на търговията, труда и селското стопанство. Всички те докладват чрез своите агенции, както и един на друг. Те публикуват заедно документи. Те преценяват тези документи. Те говорят със собствените си наставници.

Макроикономиката не е просто социална наука. Това е култура. Бихме могли да кажем, че социолозите и историците също трябва да имат толкова голям достъп до властта, но те нямат и няма и да имат. Ако някой успее да измести цялата тази култура дори само малко и да ги накара да сменят моделите си, тогава ще промени и начина, по който те правят прогнози и да дават съвети. Това на свой ред променя разговора във всяка агенция във Вашингтон.

Точно това направи Джанет Йелън в Бостън през 2016 г. Тя предположи, че макроикономистите се замислят дали сривът в търсенето - когато хората внезапно спрат да харчат пари, може да обезкуражи компаниите в дългосрочен план да правят инвестиции в изграждане на повече капацитет за доставка на продукти. Тя попита тогава дали има смисъл да се действа „агресивно“, за да се запазят разходите на американците след шок. Йелън разгледа и как различните групи хора се държат различно по време на рецесия и попита икономистите дали наистина разбират какво създава инфлацията.

Нито един от тези въпроси не е нов. Макроикономистите вече публикуваха и обсъждаха на конференции как техните модели са се провалили по време на световната финансова криза и последвалото я бавно възстановяване. Интересното е, че точно Йелън, от позицията и на председател на Федералния резерв на САЩ, ги зададе.

Рагхурам Раджан, който ръководеше централната банка на Индия и сега е в Чикагския университет, добавя: „Способността да се задават правилните въпроси е изключително важна. В системата има много хора, които след това могат да работят, за да ви дадат отговорите“.

Йелън, която преди това ръководеше екипа икономически съветници при Бил Клинтън, е била във Вашингтон достатъчно дълго, за да знае, че за да промени политиката в дългосрочен план, не трябва да оказва натиск върху висшите икономисти. Вместо това тя обработваше младите икономисти, които един ден ще правят новите изследвания във връзка с финансовите и икономически политики.

Сега, в разгара на пандемия, след срив в търсенето, Йелън получава позиция, от която да посочи важността на генерирането на търсене след шок и поддържането му на ниво след възстановяването. Тъй като богатите и бедните реагират по различен начин, има по-широко приемане на икономически модели, които отговарят на тези различия. Фед измества фокуса си от борбата с инфлацията. Джанет Йелън се подготви за поста финансов министър, още когато написа катехизиса, който сега цял Вашингтон ще следва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
fallback