IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки наличието на ваксина руснаците изчакват

Според анкета на общественото мнение едва 42% от руснаците имат намерение да се ваксинират

12:28 | 15.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

„Не“-то на медицинската сестра звучи приятелски, но също така твърдо: „Разбира се, не можете да се ваксинирате просто така!“, казва тя. Без регистрация няма какво да се направи в станцията за ваксинация в Московската поликлиника, но в този ден тя едва ли отчита голям наплив: краката на само един пациент се виждат зад завесата, а иначе коридорът е пуст.

Докато Европа все още се подготвя, хората в московския пилотен регион вече могат да се ваксинират срещу Covid-19. От 5 декември хората в избрани болници получават руската ваксина, наречена „Спутник V". Първоначално само лекари и учители трябваше да бъдат ваксинирани, от началото на седмицата са приемани и служители от други социални и културни институции.

„Спутник V" е кръстен на първия руски сателит. Както и тогава, когато Съветският съюз впечатли света с „шока на Спутник“, и сега Русия се възприема като глобален пионер, пише в свой анализ Handelsblatt.

Но много руснаци не са склонни да отговорят на предложението за ваксинация. Населението е скептично, а за външни лица е трудно да разберат дали ваксинацията всъщност е успешна. Така че който иска да се ваксинира, не трябва да чака дълго: Вячеслав получи първата си доза преди седмица и не е нито лекар, нито учител. Ръководителят на малка московска IT компания се регистрира в онлайн портала на градскaтa управа. „На практика можех да избера датата и никой не ме попита за работата ми“, казва 34-годишният мъж, който предпочита да не споменава цялото си име пред журналистите.

И той съобщава за празна ваксинационна станция. Цялата процедура с измерването на сърдечния пулс и температурата и попълването на въпросник за алергии и предишни заболявания отнема час, според Вячеслав. През това време той е бил единственият посетител на центъра за ваксинация.

Коронавирусът продължава да не отпуска Русия

През октомври само 23 процента от руснаците искаха да бъдат ваксинирани. Междувременно според проучване на свързания с Кремъл Фонд за обществено мнение (FOM) делът вече е 42 процента. Русия е една от страните, които са най-силно засегнати от пандемията на коронавируса в световен мащаб. Според данни на руския оперативен щаб за борба с Covid общо 2,7 милиона души са се разболели от Covid-19, а над 47 000 руснаци са починали от болестта.

Данните от агенцията за статистика са още по-високи. Според тях до края на октомври са загинали със 164 000 души повече, отколкото през предходните години. Почти 90 процента от тази така наречена излишна смъртност могат да се отдадат на последиците от пандемията, твърдят статистиците. Много хора в Русия все още са заразени с вируса.

Вячеслав също знае това: В неговия кръг приятели, колеги и роднини вече са се разболели от Covid-19, съобщава той. „През последния месец имаше няколко момента, в които срещнах някой, който или се разболя малко след това, или поне имаше контакт със заразени хора“, казва той. Руснакът искал да защити и възрастните си роднини с ваксинацията си. Защото било въпрос на време да се зарази.

Ето защо той избрал руската ваксина, казва Вячеслав. „По-лесно е да издържите месец и половина, за да получите антитела, отколкото да чакате шест месеца, за да бъде налична друга чужда ваксина тук“, казва той. Той е чел много и не вижда големи рискове от „Спутник V“.

Официалните данни за ваксината будят скептицизъм

За външни лица е трудно да определят възможностите и рисковете на ваксината. Има официални данни за ефективността, но те предизвикват скептицизъм: На 9 ноември Министерството на здравеопазването обяви ефективност от 90 процента. Само два дни по-късно, след като Pfizer представи същите данни, правителственият фонд за директни инвестиции, участващ в разработването на ваксината, се намеси. Той заяви, че ефективността на „Спутник“ всъщност е 92 процента. И когато американският производител Moderna рекламира своята ваксина с ефективност от 94,5 процента, производителите на „Спутник“ се противопостави отново, с нови данни - сега за ефективност от над 95 процента.

При Вячеслав ваксината работи според очакванията: имунната му система реагира бързо и бурно. Още вечерта той вдига температура, термометърът се изстрелва до 39 градуса. „Чувствах се слаб и замръзнал“, описва той непосредствените последици. Но на следващия ден температурата вече е паднала до 37 градуса, на третия ден той отново се почувства нормално.

Малко преди Нова година той очаква втората ваксинация. Но цялата схема има и един недостатък: в навечерието на Нова година той не може да вдигне наздравица с шампанско - главният медицински директор на Русия Анна Попова нареди на ваксинираните хора да се забрани да консумират алкохол в продължение на два месеца. Въпреки това Вячеслав е доволен: По този начин, надява се той, ще започе 2021 г. подсилен, и в психологически план. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
хаха ... е кухаото първи би отбой ... гонел вируса с интелекта си и немало нужда да се ваксинира ... да умреш от смех ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ааа не ве и там не са балъци, тука Папов мое намали и тамошната стъкмистика кат наща сиреч че 88% немат никви намерения за тия ваксини..... :)) ше изчакат първите умрели 10% от тия ваксини и останалите нема се ваксинират, за кво са им да си бухат в организма некви сделани в мазата неща за 5 месеца дет никой не знае кво е и що е ? Кат тва на Pfizer дет седи на -70 тука треа си особено падладел да си боднеш такоз нещо дори у тоз либерастен пропаганден сайт има достатъчно либерасти и НПО платени клакьори дет дори и тех ги е шубе, въпреки неистовите им вопли и истерии .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още