fallback

Не, Китай не е най-големият търговски партньор на ЕС

Не трябва да гледаме само данните за търговията със стоки - отношенията между страните са много повече, смята икономист

22:40 | 19.02.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преди дни медиите публикуваха данните от статистиката за търговията на страните от ЕС с останалия свят с водещи заглавия: "Китай изпревари САЩ и вече е най-големият търговски партньор на Европа". Но това просто не е вярно, пише в коментар за Politico Даниел Хамилтън от Центъра "Удроу Уилсън" във Вашингтон.

Данните на Евростат отчитат отношенията на ЕС с останалия свят, но само по отношение на търговията със стоки. През 2020 година действително търговията със стоки между ЕС и Китай достига 586 млрд. евро, а със САЩ - 555 млрд. евро.

Но търговията със стоки съвсем не изчерпва търговските отношения между страните.

В отношенията трябва да бъдат включени още и търговията с услуги, а данните за 2020 година още не са готови. Ако обаче бъде взета предвид статистиката за първите три тримесечия на миналата година става ясно, че САЩ си остава основен партньор на страните на общността и много работни места в САЩ и Европа зависят от търговията с услуги. Търговията с услуги между ЕС и Китай възлиза на 53,3 млрд. евро за деветмесечието на 2020 година, а със САЩ - 296,3 млрд. евро, или пет пъти повече.

Нещо повече - търговията не е просто поток на стоки, а международната търговия е нещо повече от продажби. Да измерваш отношенията само с показателя търговия на стоки, игнорирайки всичко останало - не само услуги, но и като цяло икономическите връзки между страните, е погрешно.

Хамилтън сравнява връзките на ЕС с Китай като "двулентова магистрала", а със САЩ - "12-лентов аутобан". По магистралата непрекъснато се движат стоки във всяка посока, трафикът е натоварен, а някой инцидент може да предизвика пълно блокиране на движението. Това го видяхме по време в първите месеци на пандемията, както и по време на войната за митата между САЩ и Китай.

По "аутобана" между САЩ и ЕС има платна с ограничена скорост, платна за търговия с услуги, инвестиционни потоци и продажби на компании. По цифровото платно се извършва 75% от преноса на глобалното цифрово съдържание. По платното за иновации минават потоците за проучване и развитие, а платното за работа осигурява заетост на 16 млн. души от двете страни на Океана.

По всеки един от тези показатели връзките между ЕС и САЩ са по-дълбоки и мащабни, отколкото са били някога с Китай. Например американски компании са инвестирали 55 млрд. долара в Европа през първите три тримесечия на 2020 година. Това е седем пъти повече, отколкото са китайските инвеститори.

Въпреки пандемията американските компании са спечелили 254 млрд. долара от техните операции в Европа, или 23 пъти повече от това, което са спечелили в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
fallback