IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ трябва да използват възстановяването си, за да се устремят напред

Благодарение на успешната ваксинация и икономическите стимули страната може да увеличи износа си за все още засегнатите от пандемията страни

16:15 | 25.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

САЩ са напът да се възстановят от пандемичната рецесия по-бързо от останалите богати държави благодарение на успешната ваксинация и изобилната фискална помощ. Въпреки че може да изглежда сякаш слабостта в останалия свят ще доведе до забавяне на растежа в САЩ, всъщност това предоставя възможност за увеличаване на американския износ, пише Ноа Смит за Bloomberg.

В края на 2020 г. започналото бързо възстановяване в САЩ се забави, тъй като огромна нова вълна от инфекции затвори американците обратно в домовете им. Оттогава насам САЩ се справят изненадващо добре с ваксинацията, а нови данни сочат, че ваксините ще бъдат доста ефективни дори срещу резистентните щамове, които се появяват по света. Когато Covid отшуми, американските потребители ще се втурнат да ядат, да пазаруват и да се забавляват, а икономиката ще получи огромен тласък. Освен това САЩ бяха изключително щедри по отношение на коронавирусната помощ, особено след неотдавнашното приемане на фискалния пакет на президента Джо Байдън в размер на 1,9 трилиона долара.

Други богати държави обаче остават затънали в икономическата криза. Агонизиращо бавното разпространение на ваксините в Европейския съюз и Япония, съчетано с по-дълбоко първоначално въздействие на пандемията в Европа, означава, че САЩ ще се върнат към своята предпандемична траектория на растеж много преди другите големи развити икономики.

Всъщност, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, САЩ сега са единствената голяма икономика, която се очаква да надмине своето предпандемично ниво до края на годината. Това е дори по-добре от Китай, поне в относителен план.

В известен смисъл статутът на САЩ на единствена страна, излизаща от пандемията, ще попречи на възстановяването им. Здрави Европа и Япония обикновено са от полза, тъй като в нормални времена тези страни купуват американски стоки и изпращат туристи да харчат парите си в САЩ. Поне през голямата част от тази година много от тези приходи ще отсъстват.

Не всичко обаче е негативно. Бързото възстановяване на САЩ означава също силен ръст на вътрешното производство, както от съживеното местно търсене, така и от факта, че ваксинираните работници ще могат да се върнат на работа с по-малко скъпи предпазни мерки. И това ще постави САЩ в добра позиция да снабдяват останалата част от богатия свят със стоки. Въпреки че търсенето в тези страни все още е потиснато от пандемията, местните доставки също ще бъдат засегнати, предлагайки възможност за американските износители.

Причината, поради която това може да сработи, е, че точно това прави Китай със САЩ. През 2020 г., след като Китай успя да потисне вируса, докато инфекциите в Америка нарастваха, търговският дисбаланс между двете страните скочи. Затворени в домовете си, американските потребители преминаха от покупка на услуги към такава на стоки, като Китай имаше желание и способност да ги достави.

Част от този дисбаланс сега може да намалее, тъй като САЩ се връщат към търсене на услуги, а Китай се забавя от строгите икономии и по-слабия от очакваното темп на ваксинация. Когато американските потребители започнат да харчат своите пари в ресторанти, а не само през Amazon, щатските производители ще могат да се надяват на търсене за своите стоки, като останалата част от света, макар все още под влияние на коронавируса, може да осигури тези пазари.

САЩ имат ограничен прозорец, за да се възползват максимално от ситуацията чрез енергично насърчаване на износа през следващата година. Изричните експортни субсидии са забранени съгласно правилата на Световната търговска организация (САЩ може да помислят дали нарушаването на тези правила би си струвало последствията), но има много начини, по които косвените субсидии могат да заменят директните, включително данъчни облекчения, евтино търговско финансиране, маркетингова помощ, субсидирано обучение на работници и услуги за разширяване.

Това може да се съчетае добре с плана на Байдън за връщане у дома на американската индустрия и консолидиране на веригите за доставка в САЩ. Подпомагането на производителите да изнасят и придумването на инвестирали в чужбина компании да се върнат у дома по време на последните етапи на пандемията могат да дадат ценни уроци за това кои политики действат и кои не. След това тези уроци могат да се приложат в по-дългата борба за запазване икономическата значимост на САЩ в епоха, в която глобалната икономическа активност се измества към Азия.

Така че САЩ трябва да се възползват в пълна степен от този кратък преходен период. Успешната ваксинация и стимулите позволиха на Америка да излезе с едни гърди напред. Сега страната трябва да използва разумно спечеленото време, за да подобри конкурентната си позиция в дългосрочен план. Точно както в края на 40-те и през 50-те години на миналия век, когато останалата част от света се възстановяваше от Втората световна война, това е шансът на САЩ да се устремят напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Сложих ти +1, системата го отрази, после гледам плюсовете ти пак на нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Абе , как не ви писна беее.Всяко второ заглавие кво станало в САЩ, кво трябвало да направят САЩ, кой кого опънал в САЩ...Е толкоз ли няма важни неща, които да ни касаят нас тука повече ??Или така по-лесно, отвaряте сайтовете на Bloomberg, Yahoo Finance или Wall Street Journal, преписвате с малко грешки при превода и готово....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още