fallback

Ще издържат ли енергийните мрежи на ВЕИ?

Изкопаемите горива на този етап балансират системата, но какво ще се случи след като се откажем от тях?

21:10 | 13.05.21 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През 2020 година зелените централи в Европа повишиха дела си с 4% до 40% в производството на електроенергия и системата издържа, пишат от Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA) в анализ за Световния икономически форум в Давос. В същото време делът на въглищните централи намалява между 4% и 16%.

Всъщност опитът досега показва, че мрежите по света успяват да се справят с предизвикателството на възобновяемите енергийни източници.

През последните години има бум на новите зелени централи, породен до голяма степен от намаляването на цените - между 2010 и 2018 година електроенергията от соларните панели е поевтиняла със 77%, а от вятърните турбини - с 30%. Делът на тези централи в глобалния енергиен микс вече достига 30%.

Тенденцията за навлизането на повече зелена енергия ще се задържи и през следващите години и благодарение на строгите политики за намаляване на въглеродните емисии.

irena

Източник: IRENA

Повече зелена енергия обаче изисква и по-голяма гъвкавост на мрежата, която сега дават централите на изкопаеми горива. Това обаче ще се промени с намаляване на ролята на тези енергийни източници още в следващите години.

Но има начини за преодоляване на това предизвикателство, които се базират на няколко основни принципа - промяна на моделите на потреблението (на домакинствата и на бизнеса), регулации, развитие на пазарите и т.н.

Дигитализацията на сектора например може да окаже добър ефект върху балансирането на мрежата - "умното" свързване на електромобилите в системата ще помогне за тяхното зареждане в моменти на слабо търсене на енергия и по този начин електромобилите, а и други битови уреди могат да играят ролята на батерии за съхранение на енергия.

Електрификацията, включително на транспорта, индустрията и сградите, е част от сериозните амбиции за намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2050 година. Един от елементите в тези планове е и внедряването на зелен водород, което означава нуждата от още енергия за производството му. И така, очакванията на експертите са, че потреблението на електроенергия ще се повиши 3-4 пъти спрямо днешните нива.

Това означава наистина голяма промяна за целия сектор, който ще играе все по-важна роля. Подкрепа може да се очаква от традиционните петролни и газови компании, които вече се оглеждат как да се включат към енергийния преход и развиват стратегии за участие на електроенергийния пазар.

Експанзията на зелената енергия обаче изисква и много по-добро инфраструктурно планиране. Трябва да има гаранции, че инвестициите ще гарантират, че мрежата ще издържи на мащабното навлизане на възобновяемите ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
fallback