fallback

Графика на деня: COVID-19 сред ваксинирани и неваксинирани

В реални условия в Уисконсин ваксините показват 91% ефективност при предотвратяването на смъртни случаи от коронавируса

18:30 | 21.08.21 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Макар че американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) спряха да съобщава за случаите на Covid-19 след ваксиниране, които не завършват с хоспитализация, Министерството на здравните услуги на Уисконсин наскоро започна да публикува разбивката на новите случаи на  COVID-19 сред ваксинирани и неваксинирани хора.

И въпреки че цифрите са само моментна снимка на един щат и един месец (в случая юли), те дават представа за това как заразяването, хоспитализацията и смъртността се различават сред ваксинираните и неваксинираните.

През юли 2021 г. е имало около 125 случая на заразени сред 100 000 напълно ваксинирани жители на Уисконсин в сравнение с около 369 случая на 100 000 жители на щата, които не са напълно ваксинирани. 

При дял на ваксинация от около 50 процента в щата през юли това означава, че около 3 на всеки 4 нови случая са възникнали при неваксинирани хора. Това би направило ваксините срещу COVID-19 в щата 66% ефективни за предотвратяване на заразяване в реални условия срещу неваксинирани хора, тъй като за всеки трима неваксинирани жители, заразени с COVID-19, двама ваксинирани хора са били пощадени от заразата, като се приеме, че и двете групи са имали еднаква експозиция на вируса.

Що се отнася до хоспитализациите и смъртните случаи, разликите в резултатите за ваксинираните и неваксинираните хора са още по-големи. Около четири от пет хоспитализации при COVID-19 са настъпили при неваксинирани хора в Уисконсин, което води до ефективност на ваксината от 73 процента при предотвратяване на хоспитализациите. При предотвратяване на смъртта ваксините показват 91% ефективност, тъй като само един на дванадесет жители на щата, които се починали от COVID-19, е бил ваксиниран.

Ефикасността на ваксините срещу COVID-19 варира в различните проучвания, тъй като те не се извършват в лаборатория, а в реалния свят, където условията варират. Ефикасността се различава и в зависимост от популацията, на която е поставена ваксината, в допълнение към факта, че се очаква ефективността на ваксините срещу COVID-19 да намалява с времето и когато се изправя срещу коронавирусна мутация с високо вирусно натоварване като делта варианта. Обобщение на различни проучвания за ефикасност, повечето от които проведени малко след пълната ваксинация, може да се намери на уебсайта на CDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
fallback