fallback

Бумът на соларните панели се превръща в проблем за енергийната система на Полша

Само за година соларните инсталации в страната се увеличават с 200% до 4 гигавата

18:32 | 05.10.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителствени субсидии насърчават изграждането на малки соларни инсталации в Полша и успехът е налице - инсталирани са 5,4 гигавата мощности, при минимална цел за соларни панели с мощност 5 гигавата до 2025 година. Но неочакваният бум започва да се превръща в проблем, пише европейското издание Politico.

Според условията на схемата правителството отпуска 3000 злоти (660 евро) за изграждане на инсталации с мощност от 2 до 10 киловата. Потребителите могат да получат  безплатно 80% от електроенергията, която не са потребили, когато соларните панели не работят. По този начин полските домакинства превръщат енергийната мрежа в собствено съоръжение за съхранение на енергия, което затруднява баланса.

Към момента в Полша има инсталирани 700 хил. соларни инсталации по домовете, но очакванията на Министерството на климата и околната среда очаква до края на годината техният брой да надхвърли 1 млн.

Успехът на правителствената програма обаче поставя на изпитание енергийната мрежа. И сега правителството се чуди как да спре субсидиите, но да запази атрактивността на соларните инсталации по домовете. В момента схемата е една от най-благоприятните за домакинствата в целия ЕС, коментират полските власти.

Една от готвените промени е начинът, по който се използва непотребената електроенергия. Предложението е потребителите да продават излишната енергия по пазарни цени, а след това, когато се наложи да купуват - това също да става по пазарни цени.

Вероятно новите условия ще бъдат представени през януари 2022 година. Но лобисти на соларната индустрия в страната смятат, че субсидиите трябва да бъдат запазени на всяка цена.

За Полша проблемите, които носят възобновяемите енергийни източници, са нещо ново. Около 70% от електроенергията в страната се произвежда от въглища и политиката на управляващата партия "Закон и правосъдие" по отношение на зелената енергия не е адекватна.

Управляващите не насърчават развитието на офшорните вятърни паркове, при които балансирането е по-лесно. Така Полша не успя да покрие целите на ЕС 15% от крайното енергийно потребление да бъде покрито от ВЕИ до 2020 година.

Сега, с бума на соларните инсталации и свиването на полската икономика заради пандемията от коронавируса, Варшава изглежда се доближава максимално до европейските цели. Но този ръст не е никак здравословен за енергийната система - само за година солараните инсталации се увеличават с 200% или 4 гигавата. По този начин страната се нарежда на четвърто място по експанзия на соларните мощности след Германия, Нидерландия и Испания през 2020 година. Тези данни бяха разпространение от лобистката група Solar Power Europe.

В Полша най-бързо расте сегментът на най-малките - домашни инсталации. Наред с нуждата от все повече средства за субсидии, това извади на светло и дългогодишното забавяне на модернизацията на енергийната мрежа на страната.

Без модернизация Полша може да се окаже в кризисно положение с растящия брой инсталации, смятат в страната. Възможно решение е малките инсталации да бъдат съпровождани и със съоръжения за съхранение на енергия.

Експертите коментират, че Полша има нужда от инструменти като динамично тарифиране, както и намаляване на пика на производството чрез съхранение на енергия. Това може да подобри баланса на доставките и потреблението на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
fallback