fallback

Кристиян Фезелов: Наблюдава се бичи пазар без изгледи за дълбоки корекции

Инфлацията не е временно явление, породена е от "свободните пари", посочи риск анализаторът в "Капман Асет Мениджмънт"

16:36 | 22.11.21 г.

„Огромното количество стимули от Федералния резерв на САЩ продължава да подхранва глада за акции на пазарите. Цените на петрола предизвикаха лека корекция, като все още не е известно дали шистовите производители в САЩ ще могат да се включат с по-големи количества“, коментира ситуацията на пазарите експертът.

По думите му пазарните индекси вървят нагоре благодарение на резултатите за третото тримесечие, но се очаква корекция, която е видима в последните дни. „Тя започна от петрола и се отрази на индексите - засега е минимална, но въпросът е дали ще бъда дълбока, защото очакваме неминуемото декемврийско покачване“, коментира Фезелов.

Според него разделянето на Toshiba и General Electric на отделни компании и продължаващите макар и намалени пандемични помощи в САЩ ще направят пазарите "интересни през следващите няколко месеца".

Федералният резерв заяви, че има нагласа да коригира основните лихвени проценти най-рано през септември 2022 г., напомни риск анализаторът. Той смята, че повече от половината инвеститори са склонни да очакват първото вдигане да е през юни, дори то да е минимално.

„Това все пак зависи от политиката на Фед и кой ще поеме управлението след Джером Пауъл или той ще остане на поста си“, изброи факторите, които ще влияят на паричната политика на САЩ, Фезелов.

Анализаторът отбеляза, че инфлацията в глобален план не е временно явление, защото е породена от "свободните пари".

„Федералното правителство напечата толкова много пари и пазарът неслучайно е гладен за акции, коментира той. – Инфлацията в ЕС оказва влияние върху спада на еврото, но голямо значение има и поскъпването на долара до нива от преди пандемията.“

Според Кристиян Фезелов като цяло конкуренцията между двете икономики е в полза на САЩ.

„Петролните запаси на САЩ намаляват, което доведе до скъсяване на фючърсите, а и на спотовата цена, посочи анализаторът. – За момента няма яснота дали шистовите производители в САЩ могат да се включат с по-големи количества на пазара.“

По отношение на биткйона Фезелов смята, че прогнозите той да достигне нива от 100 хиляди долара са нереални и очаква таванът най-вероятно да достигне около 60-65 хил. долара. Той обясни, че за момента ръстът е възпрепятстван от мерките срещу добива на криптовалутата в Китай и Казахстан.

„Китай забрани всички транзакции в криптовалута, най-вероятно за да наложи дигиталния си юан. В Казахстан официалните "миньори" спрямо неофициалните са едно към три, а за производството на биткойн основно трябва електрическа енергия. С поскъпването на биткойна трябва да се използва повече електричество, което също поскъпва, а Казахстан не е страна с големи енергийни ресурси, за да може да си позволи лукса да произвежда биткойн“, посочи анализаторът.

Акциите в сектора за електромобили се понижиха през седмицата.

"Ако погледнете движението на акциите на Rivian от обявяването на IPO-то – те нараснаха със 70% за три дни, нормално е да има корекция след това", коментира той. – Характерно за Rivian е, че започнаха да правят не автомобила си, а инфраструктурата за електромобила. За пет години те са изградили 10 хиляди станции за зареждане в САЩ, като така си поставят основата за по-добри продажби.

Какво ще е влиянието на помощите за хората в САЩ върху политиката и икономиката? Временно ли е отстъплението на биткойна и етера? Какво още се случва на дълговите пазари. Ще продължи ли гладът на пазара на злато. Какви промени могат да настъпят в глобалната икономика може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
fallback