fallback

Първата година на Байдън е икономически най-добрата за президент от половин век

По 9 от 10 показателя сегашният президент на САЩ е неизменно първи или втори в класацията

19:40 | 04.01.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските финансови пазари се представят по-добре от другите по света с най-голямата разлика през 21-ви век, и то основателно: щатската икономика напредна през първите 12 месеца на Джо Байдън повече отколкото в първата година на който и да е президент през последните 50 години, независимо от обратния медиен наратив, който допринася за мрачното обществено мнение, пише Матю Уинклър за Bloomberg.

Изключителната възвръщаемост от активи, деноминирани в долари, особено на индекса S&P 500, както в абсолютна стойност, така и в сравнение с неговите глобални аналози, може да се отдаде на рекордно ниските съотношения на дълга, позволяващи на американските компаниите да отчетат най-големите маржове на печалба от 1950 г. насам. Корпоративна Америка процъфтява, защото програмите за ваксинация срещу ковид на администрацията на Байдън и националния спасителен план за 1,9 трилиона долара намалиха безработицата до 4,2% през ноември от 6,2% през февруари, продължавайки безпрецедентния темп на спад по време на пандемията.

Имайте предвид, че реалният брутен вътрешен продукт се повиши със среден годишен темп от 5,03% през всяко от първите три тримесечия на 2021 г. и е напът да нарасне с 5,6% за годината въз основа на средната оценка на повече от 80 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Ако тази прогноза се окаже точна, ръстът ще бъде повече от 2,8 пъти средния между 2000 и 2019 г. и двойно над средния от 1976 г. насам.

Всичко това прави първата година на Байдън в Белия дом изключителна спрямо седемте президента преди него, въз основа на 10 пазарни и икономически индикатора с еднаква тежест. Според данните, събрани от Bloomberg, никой не се доближава до комбинацията от номер 1 и номер 2 в класацията на Байдън за всеки от показателите:

Брутен вътрешен продукт (1) Ръст на печалбите (1) Представяне на S&P 500 (2) Потребителски кредити (1) Заетост извън селското стопанство (2) Работни места в промишлеността (2) Бизнес производителност (2) Поскъпване на долара (2) Относително представяне на S&P 500 (2)

Разполагаемият доход на глава от населението, който се покачи с 1,08% тази година, е единствената по-голяма слабост на Байдън, изоставайки от показателя при Доналд Тръмп (2,17%), Джордж Буш-младши (2,01%), Джими Картър (1,80%) и Роналд Рейгън (1,42%).

Ръстът на БВП при всяка нова администрация през последните четири десетилетия никога не е надвишавал 2,74%. Байдън сега е позициониран да надмине Картър (5,01%) като шампион по БВП сред президентите от 1976 г. насам. Голяма част от заслугата е на Американския спасителен план, който вля 66 милиарда долара в 36 милиона домакинства и намали нивото на детската бедност с 50%, като помогна на САЩ да се възстановят по-бързо от пандемията от повечето други държави.

Корпоративна Америка никога не е била по-стабилна, отколкото при Байдън през 2021 г. Усилията за подкрепа на потребителите достигнаха американските компании, които се радват на марж на печалба от около 15%, най-високият от 1950 г., според Бюрото за икономически анализи. Печалбите в нефинансовия сектор са се увеличили с 39,3%, което прави Байдън номер 1 сред осемте президента за периода, като вторият Обама е далеч назад с ръст от 21,6%.

Времената на бум позволиха на компаниите да намалят нетния дълг като процент от печалбите преди лихви, данъци, амортизации и обезценки до най-ниското ниво, откакто се води статистика за компаниите от S&P 500 (1990 г.) Всичко това помага да се обясни защо фондовият пазар при Байдън е втори по сила след този при Джордж Буш-старши от Картър насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
fallback