IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България – сред най-зависимите от руски газ в Европа

Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова получават 100% от газта си от Русия

13:09 | 06.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Северна Македония, Финландия и България са сред най-зависимите от руски газ икономики на Стария континент, става ясно от данни на European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators, представени в  момент, в който Съединените щати и ЕС работят по стратегия за заместване на доставките на природен газ за Европа, ако Русия спре кранчето в резултат на противопоставянето със западните сили по отношение на Украйна, а Катар заяви, че не вижда начин да замени сам необходимото количество.

Някои по-малки европейски държави разчитат изключително на руски газ, а именно Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова. Според последните налични данни зависимостта от руските доставки на газ във Финландия и Латвия е над 90%, а 89% е тя за Сърбия.

Според последните налични данни за големите европейски икономики Германия внася около половината от своя газ от Русия, докато Франция получава само една четвърт от доставките си от страната. Най-големият източник на френски газ е Норвегия, която доставя 35 % от него. Италия също ще бъде сред най-засегнатите страни с 46% зависимост от руски газ.

Обединеното кралство е в различно положение, тъй като черпи половината от доставките си на газ от вътрешни източници и внася предимно от Норвегия, а също и от Катар. Испания също не е в списъка на основните клиенти на Русия, като най-големите търговски партньори на страната са Алжир и САЩ.

Така ако бъдат въведени нови санкции срещу руския президент Владимир Путин лично или срещу страната му, това може да предизвика енергийна криза на континента поради зависимостта на голяма част от Европа от руския газ, който пристига на континента по тръбопроводи.

Според Ройтерс близкият съюзник на САЩ Катар иска гаранции, че природният газ, отклоняван към Европа, няма да бъде препродаван, и настоява европейските държави да станат редовни клиенти - което би могло да промени по-трайно газовите зависимости в Европа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
И защо някой трябва да ме цоцка :) Не ме интересуват нито Русия нито САЩ. Топло и ток са ми без пари. Постижимо е в България. Да през нощта няма слънце но пък има вода и вятър имаме и въглища даже и АЕЦ да обира луфтовете. Всъщност ние произвеждаме 3 пъти повече ток от колкото ползваме. Реално в тази криза най-големия печеливш е АЕЦ Козлодуй (държавата) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Хех, нали поляците се хвалеха, че са се отказали от агресорския, вражески и т.н. газ. А гледам, 40% все пак си внасят от Газпром. Може ли журналистическо разследване на какви цени е русския(незнайно как внесен, може би нелегално), на какви норвежкия, втечнения газ по терминалите и т.н. моля?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
wart
преди 2 години
Някой от тези " цивилизовани " дали се е замислил преди да говори или когато говори какво говори? Не вярвам защото тоя " единният и колективният Запад" ако се замисли сериозно а не това което му се казват какви биха били последствията ? Ако Русия прекрати доставките на природният газ за Еворoпа? Някой да не си мисли,че от Катар от на другият ден ще тръгнат стотици танкери с втечнен природен газ или от Азербайджан по-тръбите ще потече природният газ( техният добив беше няколко милиарда )м3 .Първо толкова танкери няма и второ в момента Катар няма толкова добив.За всичко най-малко няколко години са нужни тъй като Европа получава някъде към 530 милиарда м3 газ..на година.Русия ще се пренасоченi към Япония Ю.Корея,Китай, Индия .Естествено,че ще има загуби но за Европа какви ще са последствията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Бойче, стягай дружината в Донбас - да защитавате от Руската агресия. Иначе Орбан се кефи, че маджарите цоцат газ 5 пъти по-евтино от хитрите европейци. И ич не им дреме на ****. Капиш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Когато в едни търговски отношения се говори за зависимост, най.често зад тази формулировка прозират нечисти намерения. Например едни политици викат на други "Стани да седна" и започват да им търсят кусури във всичко. Като ги избутат, започват да правят същото. Докато не дойдат следващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още