fallback

Рискът от рецесия се увеличава и инвеститорите трябва да се подготвят

Миннодобивният сектор и енергетиката са единствените сектори, които издържат на разгрома на пазарите досега

16:08 | 12.03.22 г. 6

Началото на годината е едно от най-лошите за пазарите в историята. Пазарни катаклизми обаче тепърва предстоят.

Натрупват се зловещи признаци, че се задават сътресения, тъй като ключови индикатори сочат към потенциална рецесия. Това може да задълбочи пазарния разгром, предизвикан от Федералния резерв и промяната на политиката на централните банки и войната в Украйна, пише Bloomberg.

Кривата на доходността на американските държавни облигации се почти достигна инверсия - ситуация, когато краткосрочните лихвени проценти надвишават дългосрочните, което много често предшества спад. В Европа енергийните разходи се увеличават до безпрецедентни нива, тъй като санкциите срещу Русия изострят ситуацията на пазарите на суровини.

„С течение на времето трите най-големи фактора, които са склонни да докарат американската икономика до рецесия, са обърната крива на доходността, някакъв вид шок в цените на суровините или затягане на паричната политика на Фед“, коментира Ед Клисолд, главен американски стратег в Ned Davis Research. "В момента изглежда има потенциал и трите да се случат едновременно“, допълва той.

Цените на храните вече минаха нива, при които в миналото са причинявали сериозни вълнения. Русия и Украйна заедно съставляват почти 30% от световния износ на пшеница и 16% - на царевица, според UBS Global Wealth Management, което само увеличава рисковете.

Междувременно Фед е малко вероятно да се намеси, за да предотврати разпродажбите, според Джордж Саравелос, глобален ръководител валутни изследвания в Deutsche Bank. Това е така, защото основната причина за настоящия скок на инфлацията е шок в предлагането, което прави методите за борба със спадовете през последните 30 години безполезни.

Вероятността от рецесия в САЩ през следващата година достига 35%, според икономистите от Goldman Sachs Group Inc., които намалиха прогнозите за растежа на страната заради покачващите се цени на петрола и последиците от войната в Украйна. Bank of America Corp. заяви, че рискът от икономически спад е нисък засега, но е по-висок през следващата година.

С рязко и широко разпространено икономическо забавяне, което се очертава на хоризонта, инвеститорите трябва да се подготвят.

Бягство от Европа

Годината започна с бичи залози на европейските пазари на акции, но това вече е история. Рекордната инфлация, изненадващият обрат в политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) и таката на Владимир Путин срещу Украйна промениха всичко. Масовото оттегляне от акциите в региона е в разгара си.

Стратезите виждат Стария континент като най-изложен на рискове, произтичащи от войната, не на последно място поради географската му близост и енергийната му зависимост от Русия.

„За еврозоната има голяма вероятност от рецесия, ако ситуацията не се нормализира бързо“, казва Кристоф Баро, главен икономист в Market Securities LLP в Париж. Рисковете включват шока на доверието от войната, удара върху потреблението на домакинствата от по-високите цени на храните и енергията и засилените прекъсвания на веригата на доставки, причинени от конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
fallback