fallback

Нуждаем се от голяма енергийна сделка

Във време на криза има възможност за сътрудничество между ЕС и САЩ относно по-умни и по-безопасни източници

20:12 | 21.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Подтикната от хаоса на войната в Украйна, Европа осъзнава, че се нуждае от по-приятелски източници на енергия и то бързи. Отвъд Атлантика президентът Джо Байдън има нужда да може да противодейства на консерваторите, които твърдят, че той е виновен за инфлацията. В интерес и на Америка, и на ЕС е да се обединят в името на икономическата сигурност и конкурентоспособност в един по-поляризиран свят, пише Рана Форухар за Financial Times.

Това изисква не само по-интелигентен и по-безопасен план за снабдяване с енергия, но и ясен път към въглеродна неутралност и инвестиции в най-стратегическите чисти технологии – които също така ще диктуват работните места и растежа на 21 век.

В рамките на тази криза има перспектива: а именно, възможността за голяма сделка между САЩ и ЕС относно енергийната сигурност и изменението на климата. Тя не бива да се пропуска.

Започнете с най-непосредствения проблем, който е зависимостта на Европа от руския нефт и газ. ЕС най-накрая - и мъдро - разбра, че няма връщане назад към разчитането на руската енергия. Съюзът ускорява собствения си преход към алтернативи на изкопаемите горива. Но през следващите няколко години няма как да се заобиколи фактът, че ще има нужда от някои изкопаеми горива, за да се запълни празнината. Може ли да дойдат повече от САЩ?

Белият дом се надява да е така. На енергийната конференция CERAWeek наскоро министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм каза на петролните ръководители (макар и не с толкова много думи) „сондирайте, хора, сондирайте“. Както тя каза, страната сега е „във военно положение“ и индустрията трябва „да произвежда повече, където и ако можете“. Тя каза също, че администрацията ще облекчи издаването на разрешителни за нови тръбопроводи, нещо, за което големите петролни компании настояват.

Това очевидно е знаков обратен завой за президента, който изгради кампанията си около прехода към зелена енергия. Но дори демократите стигат до идеята, че войната в Украйна и глобалните последици са по-важни от екологичните линии в пясъка, или поне в краткосрочен план.

Републиканците вече обвиняват миналите ограничения на Байдън върху новите сондажи на изкопаеми горива за рязкото покачване на цените на газа, което може да навреди сериозно на демократите на междинните избори през ноември. Сега, когато Белия дом казва на индустрията да произвежда повече, той трябва да се надява, че прогресистите от левицата няма да отхвърлят ново законодателство, което би й помогнало да го направи.

Инвеститорите са друго предизвикателство. Уолстрийт доскоро беше песимистичен по отношение на енергийния сектор, който преминава през редовни цикли на бум и срив при капиталовите разходи в зависимост от цената на петрола. Последните усилия за производство и проучване доведоха до доста набъбващ дълг, който разтърси пазарите преди няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
fallback