fallback

Съветът за сигурност подкрепя посредничеството на Гутериш в Украйна

В първото изявление на най-висшия орган на ООН Русия също подкрепя декларацията за намиране на мирно решение, внесена от Норвегия и Мексико

08:40 | 07.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател

Членовете на Съвета за сигурност на ООН подкрепиха усилията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за посредничество в Украйна. В изявление, подкрепено и от Русия в петък, се изразява „силна подкрепа" за усилията на Гутериш да намери мирно решение на „спора" в Украйна. В краткия текст не се споменават термините „война", „инвазия", „конфликт" или руският лингвистичен термин „специална военна операция". Това е първото изявление на висшия орган на ООН относно войната в Украйна след руската инвазия на 24 февруари.

В отговор на изявлението Гутериш посочи: „Днес за първи път Съветът за сигурност говори в един глас за мир в Украйна“. Както е казвал много пъти преди, светът трябва да се обедини, за да заглуши оръжията и да подкрепи ценностите на Устава на ООН, каза още той, цитиран от AP.

Текстът, изготвен от Норвегия и Мексико, „изразява дълбока загриженост за запазването на мира и сигурността в Украйна" и „припомня, че всички държави членки са поели ангажимент съгласно Устава на ООН да разрешават международните спорове с мирни средства".

Норвежката посланичка на ООН Мона Юл и мексиканският ѝ колега Хуан Рамон де ла Фуенте Рамирес заявиха, че с декларацията се предприемат дипломатически стъпки за прекратяване на войната.

„Милиони украинци се нуждаят от спешна хуманитарна защита и помощ", заяви Юл. „Важно е Генералният секретар да получи пълната подкрепа на Съвета за сигурност за ангажимента си за мирно разрешаване на войната в Украйна“.

Де Ла Фуенте Рамирес пояснява, че единодушното приемане на изявлението показва, че Съветът за сигурност е единен в подкрепата си за ООН и нейния генерален секретар за намиране на дипломатическо решение. Тя показвала поне „воля" за продължаване на усилията на генералния секретар.

Гутериш е получил одобрението на президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски за евакуацията на цивилни граждани главно от обсадения югоизточен пристанищен град Мариупол.

Досега ООН и Международният комитет на Червения кръст са извършили три успешни евакуации от Мариупол и околностите му. По руски данни в петък от последния украински бастион в Мариупол - стоманодобивния завод „Азовсталь" - са били евакуирани 50 цивилни, сред които и 11 деца. Украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук потвърди евакуацията на 50 цивилни. Двете страни заявиха, че евакуацията на цивилни граждани от „Азовсталь“ ще продължи и в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
fallback