IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията със суровини трябва да е базирана на фундамента

Силната корелация между цените им и инфлацията не е достатъчна, за да гарантира добър пасивен хедж

15:03 | 04.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Суровините отдавна се продават на инвеститорите като начин за хеджиране на инфлацията, а сред тях златото обикновено е представяно като най-добрия актив за тази цел.

Но инвеститорите трябва да разберат, че суровините не са хомогенен клас активи и вместо да ги използват като механична реакция на инфлацията, те трябва да вземат предвид различни пазарни движещи сили, засягащи природните ресурси, пишат за Financial Times Алан Футерман и Иво Сарянович, автори на предстояща книга за суровините като клас активи.

Вземете златото. Жълтият метал се представи по-лошо от почти всяка друга суровина по време на последния пазарен подем, започнал през 2020 г. Вярно е, че наскоро благородният метал достигна около 2080 долара за унция, но в реално изражение това е под максимума от 2011 г., който би бил еквивалентен днес на около 2300 долара. А при пика през инфлационните 70-те години на миналия век цената в днешни долари е 2950. Добивните компании и обвързаните със златото ETF-и (борсово търгувани фондове – бел. прев.) също показаха първоначален ръст, който по-късно разочарова.

Това е така, защото феновете на златото се сблъскаха с нова конкуренция в лицето на криптобратята. От март 2020 г. до ноември 2021 г. пазарът на криптовалута нарасна над 19 пъти - до 2,9 трилиона долара. Цената на биткойна се повиши от дъно от около 3800 долара до връх от около 69 000 долара през ноември 2021 г. Тоест, повече от 18 пъти от най-ниската точка до най-високата. Други криптовалути, като етера, се представиха още по-добре.

Криптовалутите привлякоха инвеститори, мнозина в млада възраст, които не бяха особено изкушени да инвестират в злато, като някои възприемаха добивната индустрия като мръсна и остаряла. Някои привърженици на криптото бяха привлечени, подобно на инвеститорите в злато, от либертарианския наратив, но с добавената привлекателност на децентрализиран актив без физическо присъствие. Други харесаха технологичния аспект на блокчейна в сравнение с обикновеното парче метал.

Разбира се, размерът на пазара на злато при пика си от 11 трилиона долара е почти четири пъти по-голям от този на криптовалути, а промяната в паричната политика доведе до рязка корекция на криптопазарите заедно с акциите на технологичния сектор. Златото поскъпна, но не е ясно колко дълго ще продължи това съживяване, като благородните метали и акциите на производителите им все още се търгуват в същия диапазон от последните две години.

Междувременно други пазари на суровини, включително енергия, метали и храни, се покачват до голяма степен поради основните фактори, влияещи върху предлагането и търсенето. Към тях спадат агресивните политики за биогорива, енергийният преход, лошото време, засягащо реколтата, пандемията от Covid, а сега и войната в Украйна.

Тези основни фактори стоят зад силата на повечето пазари на суровини, заедно с увеличаването на паричното предлагане, което доведе инфлацията до непредвидени нива. Но движенията на пазара на суровини, включително предизвиканите от инфлацията ръстове, които не са причинени от промени в търсенето и предлагането, са по-малко интензивни.

Поради това е важно да помним, че енергията, индустриалните метали, благородните метали, минералите и посевите имат своя собствена динамика.

Въпреки че дълготрайните бичи пазари при суровините обикновено почиват на фундамента, инфлацията несъмнено може да помогне за добавяне на сила към подобен подем. Енергията и благородните метали корелират по-добре с общото увеличение на цените в някои специфични периоди

Както винаги при инвестирането, таймингът е всичко. Корекция нагоре в инфлационните очаквания може да стимулира впускането към суровините. Ако откриете позиция преди такава промяна и фундаментът подкрепя подема, стратегията ще работи. Но ако изградите позицията твърде късно, след като бъдещата инфлация вече е дисконтирана и фундаментът започва да се адаптира, бъдете готови за загуби. Силната корелация между цените на суровините и инфлацията не е достатъчна, за да гарантира добър пасивен хедж.

Безспорно има причини да се купуват някои суровини с цел хеджиране в определени моменти. Но винаги трябва да се вземат предвид основните двигатели на този сложен клас активи и търговията не трябва да бъде просто механична реакция на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още