IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка трябва да върне жените в работната сила

Участието им спада, тъй като семействата не могат да си позволят адекватни грижи за децата

17:20 | 19.07.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Както всеки пътешественик през лятото знае, много хора, работещи в туристическата индустрия в наши дни, изглеждат преуморени и стресирани. Развлекателният и хотелиерският бизнес бяха далеч по-силно засегнати от която и да е друга индустрия в САЩ по време на пандемията и все още се борят да се възстановят, с около 1,4 млн. незаети работни места в сравнение с нивата отпреди коронавируса, пише Рана Форухар за Financial Times.

Не става въпрос за липса на търсене – хората може да съкращават или да прекарват ваканциите по-близо до дома, но все още пътуват. Всъщност разходите за пътувания след пандемията достигнаха нов връх през май, според Американската асоциация за пътувания. 

Де факто, продължаващият недостиг на работна ръка в този отрасъл е показател за по-голяма и по-проблематична тенденция, а именно изтичането на жени от работната сила, особено работнички без висше образование. Това е тенденция, която се задълбочава след рецесията от 2001 г.; оттогава при по-малко образованите жени има по-големи спадове на участието в работната сила и по-бавно възстановяване след всяка рецесия. Но нещата достигнаха нова кризисна точка след пандемията.

Жените съставляват 53% от работната сила в сектора на развлеченията и гостоприемството, например, като повече от една трета от загубените работни места от жените в разгара на пандемията са били в този сектор.

Същото важи и за много други по-нископлатени сектори от сферата на услугите, като например грижите за деца. Въпреки че общата заетост в САЩ през май 2022 г. е била 99,7% от нивото си през януари 2020 г., според Министерството на търговията на САЩ нивото на заетост в сектора на грижите за деца все още е 89,2% от предпандемичното ниво. Други области, като работата в публичния сектор и образованието, също изостават.

Изводът? Жените, особено тези в долния край на социално-икономическия спектър, не се включват към работната сила с темпа, с който го правеха преди коронавируса. Всъщност участието на жените в работната сила в САЩ е с 1,4 процентни пункта по-ниско в края на 2021 г., отколкото преди 2000 г.

Това поставя Америка в ярък контраст с останалия богат свят. През същия този период участието на жените в работната сила се е увеличило с 5,3 процентни пункта във Франция, 5,4 пункта в Канада, 6,7 пункта в Обединеното кралство и цели 14,3 пункта в Япония. Учудващо е, че сега има по-голям процент жени без висше образование, работещи в Япония, отколкото в САЩ.

Какво става? С две дума причината е в грижите за деца - или по-специално в липсата на свестни и достъпни такива.

Статистиката на Министерството на търговията показва, че майките с деца под петгодишна възраст вкъщи обикновено имат по-малко участие в работа извън дома, като това е особено вярно за жените с по-ниско образование и по-ниско заплащане.

Нещо повече, местни проучвания показват, че майките в щатите с повече затворени детски центрове и повече онлайн обучение имат по-ниски нива на заетост, а тези, които имат достъп до грижи (независимо дали са осигурени от държавата, частния сектор или семейството), имат по-високо ниво на участие в работната сила.

Това е тема, която Джина Раймондо, министърът на търговията на САЩ, започна да обсъжда с бизнес лидери. „Ние отчаяно се нуждаем от невисшистките обратно в работната сила“, ми каза тя по време на скорошен разговор във Вашингтон, „но ако не решим въпроса с грижите за децата, те няма да се върнат.“ Тя посочи например, че работодателите на някои много затегнати трудови пазари, като строителството с неговите високоплатени работни места, биха искали да наемат повече жени. Но като се има предвид, че работата на смени може да започва в 7 часа сутринта или да приключва след вечеря, майките с деца и без достъпни грижи не могат да се включат, да речем, в програми на синдикатите за обучение за такива индустрии. „Хората просто не могат да се справят.“

Всъщност икономиката е доста проста – повече работещи жени означават по-голям икономически растеж. Ново проучване на Комитета за икономическо развитие (CED) на Conference Board, публикувано в края на юни, изчислява, че дори само един процентен пункт увеличение на участието в работната сила сред жените на възраст между 18-54 години би довело до „множество икономически ползи, включително допълнителен доход от приблизително 73 милиарда долара”. Това е нещо, което може да има значителен ефект върху потреблението и създаването на работни места в момент, когато икономиката на САЩ вероятно ще спадне.

Макар че много просветени компании в индустрии като технологиите и финансите осигуряват достъп до добри грижи за деца на място, има силен аргумент, че обществените грижи, а не частните, са предпочитаният начин. Като начало те ще обхванат всички работници, включително тези в по-ниско платените индустрии, както и нарастващият брой хора на свободна практика в САЩ, които работят на няколко места, за да си изкарват прехраната. Според проучването на CED средният доход на семействата, използващи платени грижи за деца в САЩ през 2020 г. е бил 149 926 долара. Междувременно медианният семеен доход е 67 521 долара.

Обществените грижи също така биха свалили бремето от американските компании, което те поемат като предоставят неща, които се осигуряват по най-добър начин от държавата. Здравеопазването, разбира се, е на първо място в този списък. Както стана ясно от скорошната забрана на абортите от Върховния съд на САЩ (вече приложена в много щати – бел. прев.), компаниите не само се борят с нарастващи разходи за здравеопазване (които държавата поема в много други страни), но и с политиката в областта на тези грижи. В това, както и в нуждата от адекватни грижи за децата, интересите на жените и бизнеса всъщност съвпадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
За кои жени става дума? За тези ли === https://politikus.info/uploads/posts/2022-07/1657982393_2022-07-16-16.36.55.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
ако американките си седят в къщи и се грижат за семействата си и децата си , а мъжете им си работят и изхранват всички , светът би бил много по-добър ... но понеже целта е разбиване на семейството и отчуждаване на децата в най крехка възраст , дайте на жените еманципация и ето ви хала на който е светът днес ... *** и откачалки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Дори във всяко начално училище имат пионерска стая. Геейй клубче и викат. На толерастия да се учат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Детски градини ли нямат не разбрах, страх ги е да си пускат децата ли в тях, няма достатъчно мексиканки и афроамериканки желаещи да работят нископлатена работа ли... Не можах да разбера за какво точно се бори Джина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
#спретепoмиятa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още