IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалете работните срещи, завързвайте повече приятелства на работа

Наличието на силно приятелство на работното място е ключово за щастието ни – защо тогава не го превърнем в приоритет?

12:54 | 24.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако сте едновременно изумени и ужасени от това колко много срещи са вместени в работните ни дни - не сте сами, пише за Financial Times Линда Гратън, професор по практически мениджмънт в London Business School.

Данни от проучване на Microsoft показват, че от началото на пандемията броят на срещите е нараснал с 50 на сто. Изглежда, че за всяка задача по подразбиране използваме този прост бутон, за да насрочим виртуална среща - и правим това няколко пъти на ден.

Като психолог, който изучава работата, мога да ви кажа, че този много планиран начин на работа вероятно ще намали ежедневната ви производителност. Това е така, защото без да искате „изцеждате“ времето, от което се нуждаете, за да се откъснете и да останете насаме. По този начин вие ограничавате способността си да се съсредоточите необезпокоявани върху по-ценни задачи, които изискват по-дълбока концентрация.

Предполагам, че вече сте наясно с това и може би в момента полагате усилия да си осигурите повече спокойно време без срещи в ежедневния си график. Но духът на „работата чрез срещи“ има друго, потенциално по-вредно въздействие.

Макар че от бизнес гледна точка можем да разберем какво движи работата ни, когато става въпрос за по-широкия ни живот, страдаме от „емоционално прогнозиране“. Обикновено сме слаби в предвиждането на онези дейности, които генерират дългосрочни положителни ползи. И този слаб капацитет за прогнозиране работи особено силно срещу нас сега, когато посягаме отново към бутона за планиране, приемайки, че още една среща ще бъде ценна дейност.

Правейки това, ние губим възможността да участваме в дейност, която в дългосрочен план може да донесе дълбока стойност: дейността за изграждане и поддържане на приятелства с другите. Като натискаме бутона за планиране на следващата ни виртуална среща, ние отнемаме време от непредсказуемата дейност по намирането на приятели.

Когато се сприятеляваме, ние укрепваме своята устойчивост. Също така правим времето, което прекарваме на работа, по-приятно. Вземете например проучването на Gallup, което поставя отговорът „Имам най-добър приятел на работното място“ като един от най-добрите показатели за това дали ще останете на настоящата си работа. Споделям това.

Имам близка приятелка на работа. Доверявам й най-съкровените си грижи, празнуваме успехите си, съчувстваме си за неуспехите в живота, изпускаме парата и споделяме опита си. В живот, който откровено се усеща като хаотичен на моменти, приятелството ни внася устойчивост и ни зарежда.

Изглежда, че докато нашето „емоционално прогнозиране“ за стойността на отделянето на време за приятелства може да е лошо, когато се радваме на приятелство ние наистина чувстваме неговата стойност.

Призивът да дадем приоритет на инвестирането на време в приятелства (а не в срещи) не може да бъде по-важен сега, когато излизаме от пандемията. Затворени вкъщи и често прибягващи до виртуална комуникация, на нас ни липсваше удоволствието спонтанно да наваксваме с приятели на работата.

Сега е моментът да възобновите тези приятелства - и ето три начина, по които можете да направите това.

Започнете като игнорирате лошия си опит от „емоционалното прогнозиране“ и си напомнете, че макар объркано и непредвидимо, инвестирането на времето ви в изграждане и поддържане на приятелства може да бъде едно от най-добрите ви решения. Това решение може да означава да отделите време за контакт и възобновяване на стари приятелства, може би тези, които са изчезнали по време на пандемията. Или може да означава отваряне към нови възможни приятелства.

За да направите това, трябва да предприемете второ действие: отървете се от тези безкрайни виртуални срещи с тяхното бързо темпо и оптимизиран дневен ред. Сега е възможността да си направите най-добрия подарък, който можете - дарът на времето.

И накрая, припомнете си приятелствата, които означават най-много за вас. За мен това е времето, когато излязох от офиса и се разхождах в парка, говорейки с приятелка за живота ни, споделяйки обикновена храна след дълъг ден, чудейки се заедно как да се справим с на пръв поглед неразрешима бизнес задача. Поглеждайки назад, често тези споделени преживявания са нашите най-ценени спомени от приятелствата. Така че сега е моментът да създадете тези споделени преживявания – работейки в мултифункционални проекти, доброволствайки, помагайки на другите.

Спомням си разговор за приятелството с моя приятел Робърт Уолдингър. Робърт ръководи Харвардското изследване за развитието на възрастните, което проследява група хора в продължение на 84 години и показва изключителното въздействие на приятелството върху щастието и жизнеността.

Както той отбелязва, „Силата на щедростта е да си дълбоко загрижен към другия, да умееш да изслушваш приятелите си и да усещаш тръпката да бъдеш разбран от някой.“

Докато се придвижваме от виртуалното към реалното, нека сме сигурни, че отделяме време на приятелствата си – и като го правим да изпитаме сами тази тръпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още