IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще има проблеми с дълговете си до 2084 г., Италия - до 2060

Страните с дългосрочни дългови проблеми могат да пострадат от загуба на конкурентоспособност и жизнен стандарт

15:13 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония ще има проблеми с дълговете си до 2084 г., Италия - до 2060

Държавният дълг ще е основен проблем за Япония до 2084 г., а за Италия - до 2060 г., съобщава CNBC, цитирайки изследване на швейцарския International Institute for Business Development (IMD), публикувано днес.

Според индекса на задлъжнялостта, публикуван от IMD, САЩ ще редуцира дълговата си тежест до 60% от БВП до 2033 г., при условие че бюджетният дефицит на страната бъде изчистен до 2015 г.

„Това, което има значение, е не само нивото на публичен дълг, но също и времето, необходимо за абсорбирането му“, казва професор Степън Гарели от IMD.

„В крайна сметка страните с дългови проблеми могат да пострадат от загуба на конкурентоспособност и жизнен стандарт.“ Според индекса на IMD дълговите нива в Гърция, които предизвикаха кризата в еврозоната, ще бъдат сведени до нормални стойности през 2013 г. - по-рано от големите европейски икономики.

Според изследването, което взима като база средният икономически растеж на страните за периода 2000 – 2009 и изключва големи амплитуди на лихвените проценти, както и разходите за пенсионно и здравно осигуряване, дълговите нива в Германия и Великобритания ще спаднат до 60% от БВП през 2028 г., а във Франция година по-късно.

Португалия е третата най-обременена с дългове в дългосрочен план страна в индекса и ще достигне предписаното като допустимо от Международния валутен фонд ниво от 60% от БВП през 2037 г.

Португалия е следвана от Белгия, която ще достигне границата от 60% през 2035 г., въпреки че IMD подчертава, че за разлика от Гърция и Португалия, дългът на Белгия е собственост основно на местни кредитори.

Аржентина, Бразилия и Индия са сред страните, които ще редуцират дълговете си до препоръчаната от МВФ стойност през 2015 г., докато дълговете на Турция Швейцария и Китай от миналата година вече са под нивото от 60% от БВП.

Според отделен индекс на IMD, също публикуван в сряда, Сингапур, Хонконг и САЩ са трите най-конкурентоспособни икономики в света за 2010 г.

Технологичното развитие и компетентният мениджмънт помагат на САЩ да се отърси от финансовата и икономическа криза, докато силното икономическо възстановяване в Азия се отразява благоприятно на Сингапур и Хонконг, казват от IMD.

Институтът предупреждава Европейския съюз за възможни продължителни икономически затруднения и, въпреки че хвали Германия за силния растеж на износа и отличната инфраструктура, IMD подчертава, че въпросите около платежоспособността на Испания, Португалия и Гърция ще забавят растежа и развитието на бизнеса в Южна Европа.

„За съжаление, очакваме, че тези три страни, които имат значителни бюджетни дефицити, нарастващи дългове и слаб експорт, ще пострадат от задълбочаване на рецесията през тази година“, се казва в изследването, което обръща внимание и на високия бюджетен дефицит на Ирландия.

„Настоящата криза ще тества стабилността на еврото“, заключава IMD. „Единствената добра новина е, че слабото евро ще помогне на експорта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още