IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов министър: Пазарите са извън контрол

Германският министър на финансите се завърна към идеята за международна такса при фискалните транзакции

19:56 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германският финансов министър: Пазарите са извън контрол

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле иска да пренапише правилата в еврозоната и да възроди преговорите за по-строги глобални регулации на финасовите пазари, пише Financial Times.

„Убеден съм че пазарите са извън контрол. За това имаме нужда от наистина ефективна регулация и създаването на добре функциониращ пазарен механизъм,” каза Шойбле.

Германският министър се завърна към идеята за международна такса при фискалните транзакции, така че финансовите институции да поемат част от тежеста на кризата, дори ако подобна мярка бъде въведена само в Европейския съюз.

Той призна, че основният проблем на пазарите е липсата на доверие, че ЕС и особено 16-те страни от еврозоната, са способни да контролират дълговете и дефицитите си, както са обещали. „Това е наша задача, но тя не изключва факта, че финансовите пазари се нуждаят от регулация,” каза той.

Ршрнието на Германия да да забрани търговията „на късо” с някои финансови инструменти отразява упасенията на Шойбле за разрив между финансовите транзакции и реалната икономическа активност.

„Един пазар не може да функционира добре, ако рисковете и печалбите са напълно не балансирани”, каза той. „Имаме нужда от прозрачност. Имаме нужда от прозрачност за всички участници на пазара. Трябва да регулираме транзакциите на неофициалния пазар и да се фокусираме върху съотношението между финансовите транзакции и реалния трансфер на стоки и услуги. Сега между тях няма връзка. За да постигнем това се нуждаем от нови финансви инструменти. Възвращаемост от 25% е немислима в реалната икономика. Това не е здравословно”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още