IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Очертава се рецесия с двойно дъно

От 3 до 5 години ще има нисък икономически растеж, ниска степен на възвръщаемост на частните инвестиции и предпазливо потребление, очаква д-р Щерьо Ножаров

15:35 | 29.04.20 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

В момента като мерки за справяне с кризата у нас са важни стабилността на националната валута, подкрепа на ликвидността на банковата система и на фирмите, както и запазване на заетостта и преквалификацията, коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Щерьо Ножаров, икономист, преподавател в катедра "Икономикс на УНСС.

Суап линията от 2 млрд. евро има отношение към първите две мерки. Тя ще даде възможност да не се прекъсва кредитното посредничество и обновяването на физическия капитал в предприятията, посочи той.

Икономистът прогнозира, че в света се очертава рецесия с двойно дъно, изразяваща се в три до пет години нисък икономически растеж, ниска степен на възвръщаемост на частните инвестиции, както и предпазливо потребление и спад в търсенето.

Според д-р Ножаров настоящата криза е уникална заради комбинация от три вида възможни шокове.

"Това е цикличната фаза на спад на обичайния бизнес цикъл. Кризата може да бъде характеризира като структурна. На трето място, имаме и екзогенен шок", поясни той и потвърди, че се очакваше фазата на бизнес цикъла ще тръгне надолу. "Това беше възможност за централните банки да се подготвят", смята икономистът.

По думите му структурният шок е рядко срещан в макроикономиката, но се случва във времена на технологичен скок.

"Получават се проблеми с кредитното посредничество спрямо реалния производствен сектор и се оформя фрагментация в бизнес цикъла", уточни д-р Щерьо Ножаров.

Той очаква, че кризата ще бъде по-трайна и по-дълбока.

"Развитите и развиващите се пазари бяха засегнати, заради което беше и по-мащабно прекъсването на веригите на доставки", коментира преподавателят в УНСС.

Според д-р Ножаров от геометрията на кризата зависят и мерките, които трябва да се вземат.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Напротив. Има доста анализатори които казват че ще е L-shape
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Minka
преди 3 години
Нима!? А пък тук всички очаквахме че вече приключва и пак тръгваме нагоре. Всички споменават типове V и W, но никой не говори за L-type recession или не дай си боже депресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още