Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ипотечното кредитиране и имиграцията дават тласък на имотния пазар у нас

Завръщащи се от Турция българи се оформят като нова група купувачи на жилища в Пловдив

Ипотечното кредитиране и имиграцията дават тласък на имотния пазар у нас

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

2021 г. е започнала ударно за сделките с имоти у нас през първото тримесечие в повечето големи градове, показаха данни на Агенцията по вписванията от средата на април. Обемът от сделки през периода надминава значително броя им не само от началото на 2020 г., но и през първото тримесечие на 2019 г., когато имотният пазар у нас все още не беше под влиянието на пандемията от коронавирус.

В София между януари и март са били вписани близо 6700 сделки, което е с 26% повече спрямо същия период на 2020 г. и с 18,5% нагоре спрямо първите три месеца на 2019 г. Още по-голям е ръстът в Пловдив – 34% над нивото спрямо 2020 г. и 21% повече спрямо първото тримесечие на 2019 г. Ръстове на сделките има и във Варна и Бургас, въпреки че особено в морската столица темпът на покачване е значително по-бавен в сравнение със София и Пловдив.

„Не съм очаквал подобно развитие с такива ръстове, особено в София, Пловдив, Плевен, дори Бургас. Цифрите са доста категорични“, коментира пред Investor.bg Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) и управител на имотната компания „Форос“.

Когато разглеждаме данните от Агенцията по вписванията, е важно да отбележим, че те не отразяват покупките на ново строителство, които се вписват, едва след като сградата бъде завършена, отбелязва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти“.

Според нея високите ръстове в София и Пловдив, отчетени в Имотния регистър, са резултат от рекордния брой издадени разрешителни за строеж през 2018 (14 761 жилищни единици за София и 5337 за Пловдив). „Имотите, завършени през първите месеци на тази година, вероятно са продадени по-рано, но сега се вписват като сключени сделки и така повлияват върху статистиката“, обяснява Тенекеджиева.

Още по темата
Демографията също е ключов фактор за жилищния пазар, като миграцията обикновено е насочена към по-големите населени места с добре развита икономика и добри условия за работа и живеене, допълва тя. „Нормално е градовете с по-бързо растящи заплати – София и Пловдив, да отчитат повече сделки с жилища. Само за последните три години средните брутни възнаграждения в двата града са се покачили съответно с 32% и 29%, а във Варна и Бургас - с 24% и 26%. Двата морски града са силно обвързани и с развитието на туризма, който пострада тежко вследствие на пандемията“, коментира Тенекеджиева.

Според Добромир Ганев има четири основни фактора за големия брой сделки у нас през първото тримесечие, първият от които е паралелното повишаване и на обема на ипотечното кредитиране, изразен в брой вписани законни и договорни ипотеки. „Това е един от сериозните фактори за ситуацията със сделките през първото тримесечие. Банките продължават активно да кредитират покупките на жилища, да предлагат добри оферти и изключително ниски лихви“, отбелязва Ганев.

Данните на Агенцията по вписванията показват ръст на ипотечното кредитиране през първото тримесечие с по 7% на годишна база във Варна и София, с 16% в Пловдив и с 1% в Бургас. Това е в контраст с тенденцията през 2019-2020 г., когато ипотечното кредитиране от гледна точка на вписаните ипотеки намаляваше във всички 28 големи града в страната. В същото време БНБ отчете ръст от 10% на сумите на ипотечните кредити, което според Ганев вероятно се дължи на покупките на по-големи имоти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
3
 
11
khao до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аа, аз не изпуснах, доволен съм от миналата и тая година :)---за това има в предвид че говоря по принцип. Оплакването ми е от липсата на фундамент.... те още ще растът нещата ... тая безкрайна кешовица трябва да иде някъде!
1
 
2
 
10
khao до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
говорех по принцип... тоест искаш да ми кажеш че е нормално да не работиш и да имаш доход... еми няма как да се съглася!И пак да ти кажа, не на всички им е интересна кухата математика, има хора дето са с по практически насочени интереси! Германия не е света и не ми ги давай за пример... една от най стерилните нации на света.
0
 
6
 
9
Dr. Vatnikov до: khao
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аа, аз не изпуснах, доволен съм от миналата и тая година :)Не казвам, че механика трябва да става трейдър, а това, че ти трябва елементарна грамотност да си сложиш парите в нещо за 8-10% годишна доходност, без да ти се налага постоянно да ги следиш.Четеш 1 седмица, решаваш, слагаш. И после добавяш. Това е. За всеки, който не му се занимава с повече. 1 път на година обновяваш.А за другите общества хич не съм съгласен, че е същото. В Германия хората се учат от родителите си да спестяват и после да инвестират. Има култура в това. И още ред подобни държави.А тук 99% от хората не са чували за Богат татко, беден татко.
1
 
4
 
8
khao до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
иначе и аз си мислех като теб... от четене на фундаменти, и ей сега ще паднат цените, щото икономиката пада.. и ядец... изпуснах момента че над 10 години се печата кешовица и фундамент няма вече... всичко е напомпано и ще се помпа още.. ***!
2
 
4
 
7
khao до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
нема нужда толкова крайно изказване... първо това важи за 90% от държавите и хората.. после, не може да си вещ по всичко и да си експерт по всичко... ако си механик, трябва ли да разбираш и от фин. пазари?.. където вече 90% са математически измислени, нереални активи.... По скоро трябва да се ограничат и регулират така наречените 'инвестиции'...

Още от Анализи
Evergrande слага край на китайския модел „строителство, строителство, строителство“