IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Областите Варна, Бургас и Пловдив остават лидери по ново жилищно строителство

Активността в Пловдив обаче видимо се забавя след годините на засилено строителство на нови жилища

13:45 | 07.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Областите Варна, Бургас и Пловдив държат първенството на най-оживените жилищни пазари в България, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Активността в Пловдив обаче започва плавно да се забавя, докато в Черноморските области се засилва въпреки отлива на рускоговорящи купувачи, показва анализ на Investor.bg на базата на данните на НСИ за въведените в експлоатация нови жилищни сгради и жилища за деветмесечието.

В София също започва да се усеща ефектът от ръста на разрешителните за строеж от миналата година. В столицата се увеличават значително въведените в експлоатация нови жилищни сгради и жилища.

През третото тримесечие най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 84 сгради с 624 жилища в тях, Бургас - 82 сгради с 822 жилища, и Пловдив - 54 сгради със 184 жилища. Следва София област с 30 сгради с 36 жилища в тях и на пето място е София град с 26 сгради и 114 жилища.

За деветмесечието в столицата въведените в експлоатация нови жилищни сгради обаче се увеличават с 14,6% спрямо деветмесечието на 2015 г. За третото тримесечие има спад от 26% спрямо второто, но пък ръстът на годишна база е повече от два пъти, показва още статистиката.

Що се отнася до въведените в експлоатация нови жилища, за деветмесечието се отчита увеличение от 30% на годишна база, а за тримесечието ръстът е повече от три пъти.

В област Пловдив – поне досега най-активната строителна площадка в жилищния сектор, активността започва да спада видимо. За тримесечието спадът достига 33%, а спрямо третото тримесечие на 2015 г. - 18%. За деветмесечието намалението е също 33%.

При въведените в експлоатация нови жилища за третото тримесечие се отбелязва двойно намаление спрямо второто и почти двоен спад на годишна база. За деветмесечието на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. намалението е от 5%.

Строителната активност в жилищния сектор в областите Варна и Бургас обаче се засилва през третото тримесечие и за деветмесечието като цяло. Отливът на рускоговорящи купувачи не спира предприемачите, които явно се пренасочват към пазара на градски имоти.

Във Варна въведените в експлоатация нови жилищни сгради отбелязват ръст от почти 5% на годишна база за деветмесечието на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. За третото тримесечие увеличението е от 6% спрямо второто тримесечие, но на годишна база има спад от 4,5%.

При въведените в експлоатация нови жилища в област Варна обаче се отчита ръст от 79% за деветмесечието. За третото тримесечие увеличението на годишна база достига 34%.

Подобни са тенденциите и в област Бургас. За деветмесечието на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. се отчита ръст от 15,2% на годишна база на въведените в експлоатация нови жилищни сгради благодарение на по-активното строителство през първата половина на годината в сравнение с първото полугодие на 2015 г. Забавяне се наблюдава през третото тримесечие и предстои да се види дали е временно или постоянно явление.

При въведените в експлоатация нови жилища се отчита ръст от 12% през третото тримесечие спрямо второто, от 23,4% на годишна база и от 45% за деветте месеца на годината спрямо същия период на 2015 г.

Що се отнася за жилищния пазар в България като цяло застоят извън големите градове е видим и оказва натиск върху целия пазар. За деветмесечието въведените в експлоатация нови жилищни сгради се понижават с 5,6% на годишна база, но пък жилищата се увеличават с 19%.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие на 2016 г. е 476, а новопостроените жилища в тях са 2 379, отчитат още от НСИ. Спрямо третото тримесечие на 2015 г. сградите са със 101 по-малко, или със 17,5%, а жилищата в тях намаляват със 77, или с 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Веск
преди 7 години
Ако искате вижте данни в НСИ за : население-по-статистически-райони-възраст-местоживеене-и-пол. Виждаме ясно 5 набора дето да били над 500 000 души- примерно 60-64 годишни се заместват от 5 набора малко над 300 000 души примерно 14-19 годишни. Това освен че сваля на книга безработицата с 40 000 души годишно ще повлияе и на търсенето на имоти. Просто миграцията към София и най-големите градове и донякъде парите от емигрантите ни в чужбина все още крепят този бранш. Нищо друго. Въпрос на време. Наборите на възраст 30 до 70 години са сравнително еднакви по население - чудесно социалистическо наследство, но няма да е така вече. Този фактор скоро ще заработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още