Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-скъпите строителни материали и активното търсене вдигат цените на жилищата у нас

Голяма част от инвеститорите, които изчакваха със започването на нови проекти в средата на миналата година, вече търсят нови парцели за строителство

По-скъпите строителни материали и активното търсене вдигат цените на жилищата у нас

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата у нас продължават да растат. Факторите за повишаването на цените са поскъпването на строителните материали, привлекателните банкови условия и исторически ниските лихви по ипотечните кредити, активното търсене, повишените цени на тока и по-големите общи части, пише агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate в свой анализ за третото тримесечие.

„Продажбите на недвижими имоти започнаха да се реализират с по-високи от очакваното темпове, което беше предпоставка за бързото регенериране на сектора“, отбелязва агенцията. Стимулиращата банкова политика, търсенето на по-просторни и обърнати към природата жилища са само част от факторите, които привличат купувачите обратно към имотния пазар. Новото строителство откликва на нуждите на купувачите, предоставяйки им повече затворени комплекси, апартаменти с тераси и зелени площи, повече стаи и по-големи квадратури, констатира компанията.

Голяма част от инвеститорите, които изчакваха със започването на нови проекти в средата на 2020 г., вече търсят нов парцел за жилищни проекти, сочат наблюденията на агенцията.

През третото тримесечие на 2021 г. сделките с имоти у нас нарастват с 19% спрямо същото тримесечие на 2020 г., а за София ръстът е с 25% на годишна база.

В същото време броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в страната намалява с 6,8% в сравнение със същия период миналата година. Един от факторите за спада е забавянето на много проекти покрай мерките за овладяване на пандемията и съпътстващите я административни забавяния, пишат от Arco Real Estate.

Търсят се жилища след акт 14 и "на зелено"

През третото тримесечие на 2021 г. продължават да се търсят двустайни и тристайни апартаменти. Основен интерес представляват жилища след акт 14, а тези на „зелено° са атрактивни при добри ценови условия или гъвкава схема на плащане.

Още по темата
Сделките за завършени двустайни апартаменти продължават да се случат на нива от 90 хил. eвpo - 120 хил. евро, като тази сума може да достигне и до 140 хил. евро, ако е включено паркомясто.

Сделките с тристайни апартаменти се случват на нива между 120 хил. и 160 хил. евро, като могат да варират с 20 хил. - 30 хил. евро в зависимост от района, степента на завършеност и наличието на паркомясто.

Продължава тенденцията сделките да се случват в по-кратки срокове и на купувачите се налага да вземат решения по-бързо, пишат авторите на доклада.

Преобладава търсенето в кварталите „Малинова долина“, Център и широк център, „Бояна“, „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Овча купел“. Засилен е интересът към кварталите „Люлин-5“ или „Люлин-център“, където се наблюдава ново строителство, а цените все още държат по-ниски нива.

Нараства търсенето на къщи или парцели за къщи в Банкя. Бюджетите на купувачите варират в широкия диапазон от 120 хил. до 250 хил. евро в зависимост от състоянието на къщата. Не липсва интерес и към напълно обзаведени къщи на цена от над 450 хил. евро, както и на парцели на цена между 75 хил. и 100 хил. евро.

Търсенето на парцели и през това тримесечие остава непроменено. Има запитвания за парцели за жилищни сгради в града и активно се търсят парцели около София за къщи.

Най-активно се строи в "Малинова долина" и "Овча купел"

През третото тримесечие на 2021 г. преобладаващи са отново апартаментите. Забелязва се лек спад на предлагането на къщи спрямо предходния период.

По-голямата част от предлагането е монолитно строителство с по-голям процент на новото строителство в етап на строеж. В северните квартали се наблюдава засилено строителство и предлагане на жилища в начален етап на строителство от 800 евро до 890 евро на кв. м и в диапазона 1050 - 1250 евро за жилище пред акт 16.

Най-активно е предлагането в кварталите "Кръстова вада" (1325 евро на кв. м), "Манастирски ливади" (1360 евро на кв. м), "Бояна" (1330 евро на кв. м), „Малинова долина" (1250 евро на кв. м) и „Овча купел" (1130 евро на кв. ч), като последните два са и сред лидерите в новото строителство.

1000 евро за кв. м в Пловдив 

Градът под тепетата продължава да бележи значителни ръстове в сделките с имоти, като те достигат нива от 19% нагоре спрямо същия период на 2020 г. Темпът на издадени разрешителни за строеж е умерен, като не се забелязват резки ръстове или спадове спрямо предходни периоди.

Търсенето на двустайни апартаменти в града се повишава, достигайки средни ценови нива от 67 хил. евро. В централната част цените на двустайните апартаменти варират от 78 хил. - 105 хил. евро. Тристайните апартаменти се предлагат между 80 хил. и 120 хил. евро, като в централните части цената им варира в широкия диапазон 100 хил. - 150 хил. евро. Цената на квадратен метър в центъра е 1000-1100 евро на кв. м, като се срещат цени до 1400 евро на кв. м.

Най-активно предлагане има в кварталите „Кършияка“ (750-1000 евро на кв. м), „Кючук париж“ (650-900 евро на кв. м) и „Смирненски“ (650-900 евро на кв. м).

Повишеното търсене може да се окаже фактор за покачването на цените на жилищата, ако предлагането поддържа същите или по-ниски нива, отбелязват авторите на доклада.

Ръст на интереса към имоти в зимните курорти

Пазарът на ваканционни имоти за третото тримесечие на 2021 г. е отново обърнат към българските купувачи. Продължават да бъдат най-търсени двустайните апартаменти в диапазона 20 хил. - 35 хил. евро и тристайни до 50 хил. – 60 хил. евро без такса за поддръжка.

Цените на апартаментите в южните курорти са в диапазона 650 - 850 евро на кв. м, като на места може да достигнат и до 1000 евро на кв. м.

В разгара на зимния сезон все повече нараства интересът към студиа и двустайни апартаменти в зимните курорти. Апартаментите освен за лично ползване се разглеждат и като инвестиционни заради целогодишните активности, които планината предлага.

Затова се запазва и интересът към имоти в затворени комплекси, които предлагат мениджмънт. Търсят се основно студиа между 18 хил. - 24 хил. евро и двустайни апартаменти в диапазона 25 хил. – 35 хил. евро.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
7
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Светът е Рай за умните и Ад за простолюдието... Чувствителен човек съм и ми е много тъжно за хората, които загубиха почти всичко в годините 2007-2013, когато всички купуваха без да мислят и после фалираха, НО от друга страна аз съм от тези които се възползваха от тези процеси и купих няколко имота на нищожни цени през 2013 година! Жал ми е за хората, от които купих тогава, но аз не съм виновен за техните действия преди 2013 година!!! За информация, вече продадох два от имотите и на пролет, когато принципно се засилва търсенето, продължавам с продажбите. Жал ми е за купувачите, на които продавам и ще продам, НО те сами са го искали и са ме търсили, за да купят!!! Защо пиша това ли?? Определено с моите коментари тук, в Инвестора, няма да мога да променя пазара!!! Като се замисля май се изповядвам :-(( Не знам дали съм грешен, но съм успял човек... Дали успелите хора са грешни??? На финала ще кажа на тези, които се интересуват, че по мое виждане ще стане нещо подобно на 2007-2013 година, като в момента сме все едно 2007 година. Тоест има време все още да купите и до 1-2 години да продадете на добра цена, НО няма смисъл, защото като теглите чертата ще сте на загуба заради съпътстващите разходи по сделката!!
2
 
9
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не знам кой купува на Акт 14 и "зелено", ама вече първите проблеми са налице. Клиенти на строителна компания, изграждаща от 3 години внора фаза на сграда на Каваци до Созопол от няколко месеца нямат връзка с инвеститора си. По груби и неофициални данни парите, които са им събрани са около 2 млн.евро. Строежът стои на бетонно скеле от 2 години, твърди се че има Акт 14, но не мърда. По този начин страдат не само клиентите на втората фаза, но и собствениците и в първата - защото до сами басейна стои вече с години грозно бетонно скеле. А комплексът бе търсен от туристи за кратки наеми, защото е на една ръкта разстояние от плажа. Така че добре мислете. Днес на Каваци, утре и в цялата страна
2
 
8
 
3
преди 1 месец
Всички ще се правят на ударено до последно докато не се спука.Както стана и в Китай,и както е било винаги.Жалко за хората че от страх продължават да им бутат парите в ръцете.
0
 
11
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
У нас и чревната микрофлора на строителите вдига цените! А у манастирческите ливади цели улици и блокове пропадат вече от ръстовете...
3
 
7
 
1
преди 1 месец
Всеки да има по 5-6 парламента! После всяко правоверно правителство да има къде да слага мигранти. Близкият Изток само загрява за битка. Джамията Ал-Акса е стъпила върху основите на Соломоновият храм. Равин означава четец в читалище - за свещениците им трябва Храм.

Още от Анализи
Поскъпването на жилищата по света продължава да се ускорява