IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Не споделям интереса към Космоса

Имам две страсти: здравеопазването и климатичната политика, признава милиардерът

08:44 | 25.10.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Основателят на Microsoft Бил Гейтс спечели специалната награда „Предприемаческа книга на годината“ на Германската награда за бизнес книги с творбата си „Как да предотвратим климатичната катастрофа“.

В берлинския хотел Adlon той кратко интервю на редакцията на Handelsblatt, а видеопосланието му бе излъчено на тържествената церемония по награждаването на панаира на книгата във Франкфурт.

„Написах тази книга, за да разширя познанието за това колко трудно е да се реши проблемът с климата, но че това все още е възможно“, казва Гейтс. „Колкото повече внимание се отделя за това, толкова по-добре“. Според него  става въпрос за включване и на гражданите в мисията „Защото е необходимо тяхното потребление, техните гласове, тяхното разбиране, за да се постигне нещо много, много трудно: да преминем от глобални емисии от 51 милиарда тона CO2 на година до нулата“.

„Не мисля, че книгата ми ще убеди много скептици. Книгата ми е по-скоро за хора, които са разпознали проблема и искат да разберат защо е толкова трудно да се разреши това за десет години? Какво стои зад опасенията, че цените ще скочат до небето, ако се движим твърде бързо? Защо мнозина се чудят дали трябва да правят краткосрочни жертви, за да предотвратят ужасни дългосрочни въздействия върху климата?“.

Гейтс обяснява процеса по създаване на книгата по следния начин: „Имах късмет, че някои от водещите учени бяха готови да ми обяснят откъде идват глобалните емисии. И защо е по-скъпо да се избягват емисиите. „Най-голямото предизвикателство обаче е  да се обедини материята и да се обясни на някой, който може да няма времето, което бих могъл да отделя аз“.

„Моят учебен процес се състоеше от срещи с експерти. Когато дойде време да започна да пиша, ми помогна моят колега Джош Даниел, с когото работих повече от десетилетие. Той ми беше от голяма помощ“, признава милиардерът.

Журито, съставено от представители на бизнеса и науката, установи, че той напълно е успял: „Бил Гейтс, един от най-успешните предприемачи в света, се занимава с един от най-важните проблеми на нашето време, много ориентиран към решения , с редица  примери и с като цяло разбираем език“, казват от журито. 

Запитан дали не споделя страстта на други милиардери, като Джеф Безос и Ричард Брнасън, към космическите пътувания, съоснователят на Microsoft признава, че има други влечения. „Имам две големи страсти. Първата е глобалното здравеопазване, което включва прекратяване на тази пандемия и подготовка за следващата. Втората е изменението на климата. Джеф Безос има Earth Fund, така че той също е ангажиран с климата до известна степен. Ричард Брансън е част от нашето начинание в Breakthrough Energy. Но аз не споделям с тях интереса им към Космоса“,  признава милиардерът.

Между другото първият носител на наградата за бизнес книгата през 2007 г. беше Даниел Шефер, опитен журналист, работещ за Frankfurter Allgemeine, Financial Times, Handelsblatt и Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Бе прав е Микито бе.И децата вече знаят, че Били иска да намали бройката на орта , щото знае че земята е плоска, и ако станем 8 милярда, ще вземе да се извърти и ще изпопадаме от нея и на Били ще му останат стотина милярда непохарчени..Тъй ми,ко са прайте на улави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
на трола , ползващ ник "зелка" и "солар пауър" мо га единствено да му го дам орално .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Еми .... Били Бой остарява :) през онази работа му е дали ще чипира Мишето :) Сигурен съм,че изобщо не се натиска ! Истинско чипиране както си го представям аз е да си заплатя такса някъде,някога след 20 години ... да ми вкарат наноботи които да ремонтират моят организъм постоянно.... например да премахват ракови клетки, да помагат на сърцето, да пречистват кръвта и т.н. ..... за да живея по дълго например екстра 30 години още и да сменя поне още един Windows и още 1 автомобил :)Чипирането за което си мислиш ти още днес го правят през телефона ти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Гейтс напоследък изглежда много пребит, като принос за тази му визия е възможно да има и Мъск, който напоследък го размета като прасе блажен вестник. Всичко, за което говори Гейтс е epic fail / биткойн е бизсмислен, шортвам акциите на Тесла /, а в същото време Мъск е на прага от лично състояние от почти четвърт трилион долара и превръща в пари всичко, до което се докосне. Даже и днес в Twitter Мъск му се подиграваше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
На пост номер 7 ти давам плюс само защото ме разсмя здраво днес и ми подобри настроението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Мише нека да работим с числата.... без да се поддаваме на емоцията от фейс/туитър или други подобни мрежи. Замисли се колко е вероятно да си прав при условие,че са ваксинирани: 48.6% от световното население вече. Да изброявам ли ? Ирландия 75%, Русия 35%, Индия 75% .... Та говорим си за едни може би вече 3.5Милиарда срещу 1 милион глу паци (антиваксъри) в България. Имай в предвид,че всеки ден се поставят сигурно по няколко милиона ваксини. Шанса ти да си прав намаля с всеки изминал ден. Той и сега е толкова минимален.... може би да удариш 10 пъти поред 6-ца от тотото. Просто без емоция погледни числата. Ако хората измираха от ваксината то със сигурност тя щеше да бъде спряна. Защо ? Виж защо от пост номер 3 :) Нещата по света винаги имат своето обяснение. Това ,че ти не знаеш и не можеш да си обясниш защо американския флаг се вее на Луната при условие,че няма вятър си е лично твой проблем. Просто отвори учебника по физика :) Необяснимите неща не се дължат на магия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
и Костов издаде книга, тва не му пречеше да гушне Сребърния фонд после да го завлече в Жабария и Рокафелера е издал книга, тва не му е пречело да изтрепа ората поискали по високи заплати в Лудлоу .... Вие сте жалки тролски създания и ***, които червосват за жълти стотинки с написани 2 реда без никакъв смисъл, назначени мизантропи които за 30 сребърника и майкаа си ше продадат или ше я пуснат на Околовръстното, за да изкара повечко ... то не беха ВЕИта не беха "витаминозни полезни" Ваксини, не беха Путинолози и Тръмпофоби ... вие сте просто една гнъcнa паплачоСган ЗелеФ и нишо повеке ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis23
преди 2 години
чичо Били изтепа хората с ваксите, вече официално колко и да крият и лъжат, щат не щат са написали, че 50 хилки са гушнали букета от на Били инжексиите само в ЕСто .... И сега двамата "еколози" се събрали да ми дават акъл, където видехме соларните идиотии как напрайха токот х15 по скъп и троловете треа да напишат вече не 2 а 5 реда за жълти стинки щот не мое си платат токот .... жалки изчaдия, които треа се ваксат х3 и да пукалдясат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis23
преди 2 години
не знам кой има още дълго да учи ама не съм аз .... вие троловете тука сте тотал щета ама, който е прос то е за дълго ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Според математическите ми изчисления би трябвало да имам 2 плюса и 8 минуса :) Да видим дали някой е размислил и осмислил нещата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още