Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китайските работници напускат Силициевата долина, за да се върнат у дома

Китай предлага нови възможности за кариерно развитие на технологичните таланти

Китайските работници напускат Силициевата долина, за да се върнат у дома

Снимка: Архив Ройтерс

Преди няколко години Уан И живее американската мечта. Той завършва Princeton, получава работа в Google и си купува просторен апартамент в Силициевата долина.

Но един ден през 2011 г. той сяда със съпругата си на кухненската маса и ѝ казва, че иска да се върне обратно в Китай. Отегчен е от работата си като продуктов мениджър в Google и има желание да стартира собствен бизнес в родната си страна. И все пак не е лесно да я убеди да изостави лъскава Калифорния за изпълнения със смог Шанхай, пише Bloomberg

"Тъкмо бяхме разбрали, че тя е бременна“, коментира 37-годишният Уан, спомняйки си часовете, които прекарва, обикаляйки нервно из апартамента. „Беше много трудно няколко седмици преди да вземем решението си, но в крайна сметка тя склони“.

Рискът се отплаща: неговото популярно приложение за учене на английски език Luilishuo, или LingoChamp, набира 100 млн. долара през юли, което го поставя в списъка на успелите в Силициевата долина, които са се върнали у дома заради обещанието за по-светло бъдеще. Решението му е емблематично и е част от безпрецедентна тенденция, която може да има солидни последици за гиганти като Facebook и Google.

Обучените в САЩ китайски таланти се превръщат в ключова сила, движеща глобалната експанзия на китайските фирми. Същевременно те дават тласък на усилията на азиатската страна да стане доминираща в следващото поколение технологии като изкуствения интелект и машинното самообучение.

Въпреки че някога завършилите колеж преследваха престижни работни места в чужбина и гражданство в други страни, днес мнозина се насочват към кариерните възможности у дома, където рисковият капитал в момента е в изобилие, а правителство инвестира значително в проучвания в иновативни области.

“Все повече и повече таланти се връщат, защото Китай наистина набира инерция в областта на иновациите“, коментира Кън Ци, който се занимава с търсене на таланти за Spencer Stuart. “Това е само началото“.

Китайците, които са учили и работили в чужбина, а след това са се върнали у дома вече са толкова дълго вкъщи, че има специален термин за тях - „морски костенурки“. Докато някога работа в американски технологичен гигант означаваше почти несравним статус, китайските компании като Tencent в момента са също толкова престижни.

Alibaba Group Holding беше катализатор на тази промяна. Гигантът в сферата на електронната търговия имаше най-голямото първично публично предлагане за 2014 г. В момента Alibaba и Tencent се нареждат сред 10-те най-високо оценявани компании в света заедно с добре познати играчи като Amazon.com и Facebook.

Не всички избират да напуснат Силициевата долина. От над 850 хил. инженери, занимаващи се с изкуствен интелект в САЩ, 7,9% са китайци, сочи доклад от 2017 г. на LinkedIn. Това включва и редица етнически китайци, които нямат силни връзки с континенталната част на Китай, нито пък имат интерес да работят в страната. И все пак има повече такива китайски инженери в САЩ, отколкото в Китай, макар че те съставляват едва 1,6% от американското население.

Китайското интернет пространство се радва на добри времена, като заплатите понякога надхвърлят тези в САЩ. Стартъп, наел инженер на изкуствен интелект, му е платил в брой и в акции около 30 млн. долара за четири години.

За инженерите, които не са готови да се разделят с американския комфорт, китайските компании имат други предложения. Alibaba, Tencent, Didi Chuxing и Baidu са сред тези, които са изградили или разширяват съществуващите им вече лаборатории в Силициевата долина.

Кариерните възможности у дома са смятани за по-големи. Въпреки че китайските инженери са добре представени в Силициевата долина, има усещането, че са нужни по-малки усилия за постигане на успех в Китай.

"Все повече и повече китайски инженери, които са работили в Силициевата долина за дълъг период от време накрая откриват далеч по-привлекателни кариерни предложения в бързо развиващите се китайски компании“, твърди Ханс Тун, управляващ партньор в GGV, който организира събития за привличане на таланти. „В Google, LinkedIn, Uber и Airbnb е пълно с китайски инженери, които са опитват да разберат „дали да остана, или да се върна обратно“.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

15
 
4
 
8
khao до: comet
преди 1 година
Няма профилна снимка
Без значение от стандарта, мечтите винаги са били безплатни, също така заплащането не е било основен мотивиращ фактор никога... и по добре мисли и разсъждавай сам, не ползвай опорки ;)
9
 
26
 
7
comet до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нормално е да бягат привлечени от по-високия ВСЕ ОЩЕ стандарт, но и много се връщат, а болшинството си стоят там. Важното е, че азиатците стават процентно все повече както у нас така и в Европа, а не обратното (въпреки че там възпроизводството е по-високо от тука). Отделно, заплащането и в Китай и в Индия се е увеличило чувствително (вече почти се изравнява с това у нас), докато на европееца си стои същото (и то благодарение на огромните външни заеми). Но не споря, просто казвам мнението си и ми е полезно да се ориентирам за кои го споделят.
27
 
12
 
6
khao до: comet
преди 1 година
Няма профилна снимка
тенденция няма ... кво да е споделяме. Китайците и индийците при първа възможност и оферта бягат на Запад. Даже и да предположим че историята на Уан (един) :) е истина, тя е точно като името му ... единствена.
3
 
40
 
5
преди 1 година
Който е свикнал цял живот друг да му дава хляба сигурно няма да разбере, но ако си решил да гониш големите пари - точно там ти е мястото и сега е времето - това е един огромен и бързо развиващ се пазар. Китай може и да изостава като среден доход на човек, но по брой милионери сигурно вече води на САЩ.
12
 
43
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Съжалявам да видя по коментарите дотук че тенденцията не се споделя у нас. ... Те процесите които се равиват са бавни и необратимо все в посока Далечният Изток да привлича все повече капитал и все по-качественни специалисти. За има няма 100 години, презадоволена и охранена бивша колониална Европа отстъпи от първо на трето място (вече не само след Северна Америка, но и след Далечния Изток). Ние европейците от ЕС с какво да се перим, щом: нямаме армия; от САЩ ни диктуват гей-морала и с кого да сме в търговски и политически „приятелства“; а от Турция ни изнудват за пари за да задържали миграцията. Та дали азиатци ще напускат все по-фашизиращия се САЩ за да се реализират в Далечния Изток за мен е без съмнение, особенно когато са в САЩ само за получавне на образование, научат език или да се огледат.

Още от Анализи
Как Uber се превърна в скучна компания?