IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължи ли Apple да вдига цените на телефоните си?

Инвеститорите се надяват, че новите смартфони ще се предлагат по-скъпо на вече зрелите пазари

08:32 | 12.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За запалените фенове на Apple представянията на новите продукти на компанията са почти религиозно преживяване. Което е добре, тъй като производителят на iPhone трябва да продължи да тества възможностите си с предлагането на по-високи цени, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Трите нови модела iPhone се очаква да бъдат обявени на специалното събитие на компанията тази сряда. Анализаторите вярват, че ще видим обновена версия на скъпия iPhone X, който се появи на пазара миналата година, какво и версии с по-големи екрани на същия телефон. Друго устройство с по-евтин LED екран също е сред планираните, твърдят експертите. Новите смартфони на Apple обикновено биват пускани в продажба в края на септември, точно преди финала на фискалната година на компанията.

На един пазар на смартфони, който до голяма степен вече е зрял, най-високо оценената компания в света успява да печели все повече от вече верните си потребители. Продажбите на звеното за iPhone за деветмесечния период, завършил през юни тази година, останаха почти без промяна спрямо същия период година по-рано - малко под 170 млн. устройства. Но пък приходите от iPhone нараснаха с 15 на сто в рамките на периода – до 129,5 млрд. долара. Това може да се отдаде на по-високите цени на iPhone като цяло, както и на iPhone X, чиято стартова цена е близо 1000 долара.

Но дори за Apple и нейните големи фенове изкуството на допълнителните продажби изглежда си има своите ограничения. Apple не разкрива какви са продажбите на отделните ѝ модели, но анализатори вярват, че iPhone X е донесъл около 30% от приходите на звеното за последния деветмесечен период, сочат данни на Visible Alpha. Това е под дела, който най-новите модели на компанията обикновено печелят в определен цикъл. Iphone 7 от предходната година е донесъл около 70% от приходите от продажби на звеното за същия период.

В последния си отчет конкурентът Samsung посочва, че по-високите цени на смартфоните “предизвикват пазарна съпротива“.

Така че Apple едва ли ще може да извлече достатъчно от своите суперпремиум устройства. Това означава, че компанията ще трябва да увеличи цените, които плащат не толкова заможните потребители. Род Хол от Goldman Sachs очаква, че началната цена на по-ниския модел, който ще бъде обявен в сряда, ще бъде в диапазона 800-850 долара. Той е убеден, че запазването на цената от 699 долара за iPhone 8 ще засегне печалбата на компанията за фискалната 2019 г.

Общо вярване е, че по-високите цени отблъскват потребителите. Но тези на развитите пазари показват тенденция да остават с платформите, които вече са избрали. Apple има среден пазарен дял от 15 на сто на глобалния пазар на смартфони през последните пет години според IDC. Ценовата стратегия на Apple е подпомогната от силната американска икономика, където потребителското доверие достига най-високите си нива от близо 18 години. Така че по-голямата част от потребителите ще останат верни на компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Цените на БМВ винаги се увеличават. Имат ли купувачи?...P.S. Тhat was a rethorical question
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivs
преди 5 години
64 GB:XS Plus: 999 dollar (samme pris om iPhone X, som koster 11 000 kroner i Norge)XS: 899 dollarXC: 699 dollar256 GB:XS Plus: 1149 dollarXS: 1049 dollarXC: 849 dollar512 GB:XS Plus: 1299 dollarXS: 1199 dollar
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още